Gunnar Rafoss (71) lar seg irritere over de som forsøpler naturen uten å rydde opp etter seg. (Foto: Nicolai Prebensen)

- De som eier dritten må også fjerne den

  Nicolai Prebensen
  17. okt. 2017
  18:52
Tirsdag ettermiddag var det igjen tid for dugnad etter storflommen for 14 dager siden. I forrige uke arrangerte Lunde velforening dugnad i Lundeelva med hjelp fra flere lag og foreninger i Søgne. Det førte til at en oppglødd leder i velforeningen likegodt utlyste ny dugnad uka etter, denne gangen i Føssa, som ender ut i Lundeelva.

- Jeg ble så ivrig etter vår forrige dugnad at jeg utlyste ny. Da jeg så været i dag ringte jeg rundt til de som hadde meldt seg på og sa at vi heller utsatte denne dugnaden til våren. Føssa er vanskelig tilgjengelig, og når det regner som nå er det ikke helt forsvarlig å bevege seg langs vannet, sier Randi Føreland Hansen til N247 tirsdag ettermiddag.

Imidlertid var ikke alle enige i den avgjørelsen.

- Klar nå
- Jeg er klar, i dag og til våren. Jeg var med på ryddingen nede i Høllen og ved Årosbrua forrige tirsdag. Jeg jobber også mye nede på Braneset hvor det hoper seg opp med husholdningssøppel til stadighet. Det er alles ansvar å fjerne den forsøplingen vi selv er ansvarlig for. Spesielt viktig er det at den som eier dritten må fjerne den selv, sier 71 år gamle Gunnar Rafoss til N247 like før han klatrer ned til Føssas bredder og starter ryddingen. 

Han legger til at dette ikke er hans søppel, men rydder likevel.

Han stopper ikke tordentalen der.

- Langt fra nok
- Det er vel og greit at noe blir hentet, men det er langt fra nok. Vi må grave dypere og hente det som ligger under kvist og overdekke også. Før eller senere havner også det i sjøen, og til slutt i den fisken vi alle skal spise. Her gjøres det alt for lite, og kommunene har et ansvar. Dette irriterer meg, sier han.

- Greit at de gjorde en jobb sist tirsdag, men det er bare å ta seg en tur langs kysten å se. Her ligger mye søppel, veldig mye søppel, fortsetter 71-åringen.

Artikkelen fortsetter under bildet.
71 år gamle Gunnar Rafoss, Lasse og Kjetil Duvaland ryddet i Føssa tirsdag ettermiddag. Det på tross av at dugnaden var avlyst. (Foto: Nicolai Prebensen).

Manglende innsats
Rafoss er heller ikke fornøyd med innsatsen under de to aksjonene som har vært i forbindelse med ryddingen i Søgne og Songdalselva, Sygna.

- Det kom forholdsvis få på begge dugnadene og det er lite greit. Spesielt i elva er mye av ansvaret bøndenes på grunn av halmballene. Plasten rundt disse «eggene» er for lettvint, vi må prøve å finne alternativer til dette. Vi kan det meste i dag, og det finnes sikkert en eller en annen ingeniør som kan gjøre noe slik at plasten kan erstattes. Med unntak av hederlige få, stilte ikke bøndene opp på noen av disse dugnadene, på tross av en pressemelding fra Bondelanget om at de skulle ta grep. Da blir jeg temmelig irritert, sier han. 

- Lettvint
- Det er en altfor lettvint å bare snu ryggen til problemene. Da mener jeg spesielt de som har halmballer som er tatt av flommen. De burde stå først i det som burde vært en lang kø under ryddingen, slår han fast.

Og dermed gikk han, Kjetil og Lasse (5) Duvaland samt Randi Føreland Hansen i gang med ryddingen langs Føssa som egentlig var avlyst, selv om det ikke var deres søppel.

På "avlyst" dugnad tirsdag ettermiddag. F.v.: Gunnar Rafoss, Randi Føreland Hansen, Lasse (5) og Kjetil Duvaland fikk kaffe og boller innen arbeidet startet. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no