Innsendt
I siste kvartal i de siste fire årene har det vært 191 viltpåkjørsler i Vest-Agder. (Foto: Gjensidige)

Nå starter høysesongen for viltpåkjørsler

  Nicolai Prebensen
  10. okt. 2017
  15:37
I Vest-Agder har 190 bilister kollidert med dyr for tre millioner kroner i fjerde kvartal i løpet av de siste fem årene.
 
Lyngdal, Kristiansand og Farsund er de tre kommunene som topper listen i fylket. (Alle kommuner nederst i saken).
 
«Høysesong»
- Oktober er starten på høysesongen for viltkollisjoner rundt om i landet. Antall kollisjoner går markant opp i de aller fleste fylker, sier Jan Fleinsjø, bilekspert og rådgiver i Gjensidige.
 
Mørke kvelder, sesongtrekk fra sommer- til vinterbeite og høstjakta er noen forklaringer på hvorfor det er spesielt mange viltpåkjørsler om høsten.


Demp farten
Sammenstøt med store dyr som elg og hjort fører ofte til alvorlige personskader og store materielle skader, spesielt når hastigheten er over 80 kilometer i timen. Høy fart gjør det også vanskeligere å oppdage og reagere i tide på dyr som er på vei inn i veibanen.
 
- Demp farten spesielt i grålysningen, i skumringen og ved fullmåne, anbefaler Fleinsjø.
 
Meld fra hvis du kjører på dyr 
Skadde dyr vil ofte prøve å gjemme seg og er vanskelig å finne. De kan bli liggende i dagevis og lide en smertefull død. Du har plikt til å melde fra om påkjørsel av dyr, enten det er husdyr eller vilt. Å etterlate skadde dyr er straffbart.
 
- Merk stedet der du kjørte på dyret, slik at det blir enkelt å starte søk og kontakt politiet på 02800. De vil rekvirere viltnemda. Du risikerer hverken bonustap eller trenger å betale egenandel på forsikringen ved dyrepåkjørsler, sier Fleinsjø.
 
Gode råd:
  • Demp farten i utsatte perioder på døgnet
  • Vær ekstra oppmerksom der det er mye vegetasjon nær veien
  • Fareskilt for dyr er utplassert langs veien for en grunn
Statistikk for Vest-Agder
Kristiansand 30
Mandal  25
Farsund 30
Flekkefjord 7
Vennesla 16
Songdalen 2
Søgne 9
Marnardal 2
Åseral 2
Audnedal -
Lindesnes 12
Lyngdal 37
Hægebostad 4
Kvinesda 7
Sirdal 7


Sum 191
Statistikken er hentet fra Finans Norge og er antall meldte dyrepåkjørsler til forsikringsselskapene i Norge. (4. kvartal siste fem år).

Dette bildet er tatt 4. oktober i fjor da fallviltgruppa i Søgne måtte finne og avlive en elg etter påkjørsel på E39 ved Lindelitjønna. (Foto: Privat)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no