Dale Latcham med storlaksen på 9,5 kilo, tatt i Sygna 21. juli i sommer. Det er den største fisken som er tatt i Sygna denne sesongen og antagelig den tredje største tatt i elva i nyere tid. (Foto: Ingrid Eunike Roll)

- Tidenes fiske i nyere tid

  Nicolai Prebensen
  28. sept. 2017
  15:15
- Så langt i år er det tatt over et halvt tonn fisk i Sygna (Søgne og Songdalselva red.anm.), fordelt på nesten 400 laks og sjøørret. Det er tidenes fiske i moderne tid, sier Espen Halvorsen i elveeierlaget til N247 torsdag morgen.

Han understreker at dette er rapporterte fangster.


- Vannvittig
- Det er garantert tatt mye mer og jeg kan uten problemer si at det har vært en vannvittig sesong i år. Det er i tillegg sett mye fisk, veldig mye fisk. Jeg antar at det er gått over 2000 fisk opp elva. Dette er fisk som de siste årene er klekket, har vært i elva i tre år, gått ut og kommet tilbake i høst. Tidligere år kunne jeg se 15 til 20 fisk som har hoppet i elva, i år garantert 150 mens jeg selv har fisket. Det er et klassisk tegn på at elva er «full» av fisk, og ikke minst frisk, sier han.

Halvorsen forteller at denne sesongen har vært en gedigen opptur for de som forvalter elva.

- Hver krone tilbake
- Dette er fantastisk gøy for oss som har et ansvar for Sygna. Det er også ny rekord i kortsalg. Ingen store summer, men dette er penger som går rett tilbake til forvaltningen. Kultivering, rydding, benker, kanoer og utstyr ved Nodehølen og nødvendige utlegg for oss som forvalter elva. Hver eneste krone går til å dekke utgifter knyttet til å gjøre elva bedre, så hvert fiskekort er med og bidrar, forteller han.

- Folk er blitt veldig flinke til å rydde etter seg, si fra om uregelmessigheter, tipse om tjuvfiske og på andre måter hjelpe til med å utvikle og forbedre forholdene langs elva. Lørdag er siste dag og det er fremdeles gode forhold i elva. Husk at laksen nå er fredet og skal settes ut igjen, skriver han på Facebook-siden til elveeierlaget.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Espen Halvorsen i Søgne og Songdalen elveeierlag (Sygna) forteller om tidenes fiske i elva i nyere tid. (Foto: Nicolai Prebensen).

Laksen fredet
Han forteller videre at laksen er fredet i elva i september og oppfordrer fiskere til å vise hensyn.

- Blir det tatt laks som åpenbart ikke vil overleve hvis man setter den ut igjen, skal fiskeren avslutte fisket og fisken skal overleveres oppsynet/elveeierlaget, som enten destruerer den eller fordeler den videre til grunneier. Forsøk på å bevisst skjule fangst av laks vil føre til anmeldelse, avslutter han.

Dale Latcham fotografert med barna Oline (5) og Storm (7,5) da han kom hjem med fangsten fredag 21. juli sist sommer. (Foto: Ingrid Eunike Roll)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no