PRESSEMELDING
Første etappe av Tour des Fjords 2018 går fra Lindesnes til Grimstad og passerer gjennom Søgne sentrum før syklistene tar Langensveien mot Kristiansand. (Foto: Rittarrangør)

Tour des Fjords kommer til Sørlandet i 2018

  Jon Aamodt
  22. sept. 2017
  13:54
Det var på et arrangement under Sykkel-VM i Bergen i dag at rittdirektør i Tour des Fjords Roy Hegreberg, avslørte traséene for de to store og høyt profilerte sykkelrittene på norsk jord det kommende år, Tour des Fjords og Hammer Stavanger. Sistnevnte, en nykommer i UCI kalenderen.
 
I 2018 byr den sjette utgaven av Tour des Fjords på tre etapper som strekker seg over Sørlandet og den sørligste delen av Vestlandet. Rittet starter tirsdag 22. mai på Lindesnes og avslutter i Egersund torsdag 24. mai.
 
Fra Sørlandskysten til Egersund
Tour des Fjords 2018 starter på Norges sydligste punkt Lindesnes, og forblir i de sørlige fylkene Vest -Agder og Aust-Agder helt til den avgjørende og siste etappen som har målgang i kystbyen Egersund i Rogaland.
 
Den 189 km lange førsteetappen, går fra Lindesnes og østover, og har to lokale runder i sykkelbyen Grimstad, hjembyen til de to norske sykkelprofilene Dag Otto Lauritzen (Tour de France-etappevinner i 1987, olympisk bronsemedaljevinner i 1984) og Thor Hushovd (ti ganger Tour de France-etappevinner, to ganger Tour de France grønn trøye-vinner, og verdensmester i 2010.) På vei østover kjører rytterne innom både Mandal, Søgne, Kristiansand, Vennesla og Birkeland.
 
Etappe 2 starter fra Risør og leder sydover langs kysten, og er innom både Tvedestrand, Arendal, Grimstad og Lillesand, før de kjører nordover over Birkeland før rytterne ender opp i Sørlandets hovedstad Kristiansand. Etappen avsluttes med to lokale runder i kvadraturen og Gimlekollen, og spesielt hyggelig er at den lokale runden kjøres i området der Kristiansands store sykkelhåp, Kristoffer Halvorsen (U-23 verdensmester i 2016), vokste opp.
 
Den siste etappen på 178 km tar rytterne fra Farsund i Vest-Agder og til Egersund i Rogaland. Denne tøffe etappen har flere klatrepartier langs sør-vestkysten, og gir gode muligheter for rytterne å angripe og kjempe om seieren. Den som krysser målstreken først etter de to lokale rundene vil trolig være etterfølgeren til Edvald Boasson Hagen, sammenlagtvinner av Tour des Fjords 2017.
 
Debuterer på Sørlandet
Årets løyper byr på et litt annerledes landskap sammenlignet med tidligere år. 

- Vi er utrolig glade for å komme til den vakre sørlandskysten og utvide den geografiske dekningen av løpet. Vi har fått mange forespørsler fra flere steder i Sør- og Vest-Norge om å få en Tour des Fjords etappe. Det viser hvordan engasjementet rundt Tour des Fjords er og hvor mye dette løpet har utviklet seg i løpet av de fem årene vi har eksistert. Dette betyr mer forutsigbarhet når det kommer til planlegging og et enda større arrangement som har vist seg å være veldig attraktivt for både sponsorer og de største sykkellagene i verden, sier rittdirektør Roy Hegreberg.
 
- Artig at sykkelbyen Grimstad blir målby og at det blir 3 dager med sykkelløp på det vakre Sørlandet. Løypene ser veldig åpne ut, ikke for harde, men det er til syvende og sist opp til rytterne hvor tøft løpet vil bli. Dette gleder jeg meg til, sier Dag Otto Lauritzen.
 
Får status som 2.HC-ritt
Torsdag ble det bekreftet at Tour des Fjords 2018 får status som UCI 2.HC-ritt, som er den høyest rangerte kategorien for profesjonelle sykkelritt hos det internasjonale sykkelforbundet UCI. Hammer Stavanger får status som UCI 2.1-ritt. Som standard regel er dette den høyeste kategorien å starte i for nyetablerte ritt.

I Vest Agder er det Tore Løvland som er prosjektleder, og også han skryter av valg av trase.

 

- Det at alle kystkommunene (bortsett fra Lyngdal) langs Sørlandskysten blir besøkt av rittet, gir regionen en unik mulighet til å vise fram for omverdenen den unike naturen vi har her i sør, sier Løvland.På vei østover kjører rytterne innom både Mandal, Søgne, Kristiansand, Vennesla og Birkeland. Bildet er fra et tidligere sykkelritt i Søgne. (Foto: Arkiv, Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no