Enhetsleder i hjemmetjenesten i Søgne kommune, Anne Lise Sandbakken kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen som gis av sommerfesten i kommunen torsdag 7. september på Søgne gamle prestegård. (Foto: Jon Aamodt)

«Fri flyt» saken: - Kjenner seg ikke igjen

  Nicolai Prebensen
  14. sept. 2017
  21:01
Leserinnlegget fra enhetsleder Anne Lise Sandbakken i hjemmetjenesten nederst i saken.

Under eventuelt i formannskapsmøtet onsdag ba ordfører Astrid Hilde om en sak hvor kostnadene ved årets sommerfest for de ansatte i kommunen ble belyst. Hun hadde fått innspill etter festen hvor hun var blitt fortalt at det var vanskelig å få tak i alkoholfri drikke.

Uetisk
Ordføreren mente at hvis så var tilfelle var dette uetisk med hensyn til personer som kan ha problemer med alkohol og at det normale var bruk av drikkebonger i slike sammenhenger.

- Man skal ikke legge til rette for den fristelsen, sa hun.

Sommerfesten på Søgne gamle prestegård har vært arrangert siden 2008 og samtlige ansatte inviteres. Rundt 300 ansatte var til stede torsdag for en uke siden.

Det var bsnett som først skrev om saken onsdag.

Torsdag sier ordføreren til fvn.no at hun reagerer på at det var fri flyt av alkohol under matserveringen.

Rullering
Det er rådmannen i kommunen som inviterer de ansatte men det er de forskjellige enhetene i kommunen som rullerer på gjennomføringen av sommerfesten. Sist torsdag var det hjemmetjenesten som hadde ansvaret.

- Jeg har fått reaksjoner på at det var fri flyt av alkohol under matserveringen og ønsker tall på bordet. Det var en fin fest, men jeg reagerte også på måten den ble gjennomført på. Det sto masse drikke på bordene da vi kom. Da maten ble ryddet, ble det satt ut enda mer drikke. De som ønsket alkoholfrie alternativ, måtte spørre aktivt etter det. Dette er en fest hvor mange er edru, det er arbeidsdag dagen etter, sier hun til Fædrelandsvennen.

- Må ta ansvaret
Hun sier videre at hun ikke klandrer de som serverte, men at de som har bestemt at det skal være fri flyt som må ta ansvaret.

Hilde var selv til stede under festen men gikk tidlig. Hun sier at det var god stemning da hun forlot arrangementet og at det ikke var noen fyllefest.

- Det er prinsippet og rammene for festen jeg er opptatt av her, sier ordføreren til fvn.no

Rådmann Kim Høyer Holum (bildet) sier at det ble servert en enkel velkomstdrink, med eller uten alkohol og til rekene ble det servert vin, brus eller øl.

- Kjøpe
- Etter maten må man kjøpe drikke i baren, sier han til fvn.no.

Han forteller også at kommunen har et bevisst forhold til de problemstillingene ordføreren tar opp, og at dette er en ordning som kommunen har falt ned på etter diskusjoner med arbeidsmiljøutvalget i kommunen.

Rådmannen understreker at han vil ha frem at det er kjempehyggelig å vise at de ansatte blir satt pris på ved å invitere til en årlig sommerfest for alle ansatte. han forteller videre at de aller fleste skal på jobb dagen etter og festen av den grunn avsluttes klokken 23.30.

- Jeg har bare opplevd hyggelige ansatte og god stemning på festene som har vært arrangert siden 2008, sier han til nettstedet.

Kjenner seg ikke igjen
Anne Lise Sandbakken er enhetsleder i hjemmetjenesten i Søgne kommune og har sendt et leserinnlegg til media, vi gjengir dette i sin helhet under;

- Jeg mener denne saken er tatt opp i feil forum. Ordføreren kunne ha kontaktet rådmannen eller oss her på avdelingen. Da kunne vi ha evaluert saken og eventuelt gjort dette annerledes neste år, sier Sandbakken til N247.

Ut over dette ønsker hun ikke å kommentere saken ytterligere nå.

Innlegget til enhetsleder Anne Lise Sandbakken:
Viser til oppslag i Fædrelandsvennen 14.09.17 der ordfører Astrid Hilde reagerer på fri flyt av alkohol på kommunal sommerfest i Søgne kommune  07.09.17. 

Undertegnede var leder av arrangementskomiteen og kjenner seg ikke igjen i disse beskrivelsene som ordfører Astrid Hilde har gitt, og ønsker i denne forbindelse å komme med noen faktaopplysninger og betraktninger. 

Kommunens sommerfest blir arrangert for alle ansatte i Søgne kommune og er den eneste festen ansatte får i løpet av året der både mat og drikke er inkludert. Veldig mange ansatte setter pris på denne gesten fra rådmannen og synes det er hyggelig å komme sammen på tvers av enhetene i kommunen. 

For å belyse det ordfører Hilde skisserer opp i avisartikkelen, ønsker jeg å gi litt informasjon om  festens forløp: 
  • Festen begynte 17.30 der alle fikk en velkomstdrink- med eller uten alkohol. For å ta hensyn til de som ikke ønsket å drikke alkohol, var det handlet inn alkoholfri musserende vin fra vinmonopolet.
  • Festen åpnet med en rekke innslag og tale i kultursalen. Ca kl 18.40 gikk gjestene til bords der det ble servert reker og drikke til maten. Drikken som ble servert var øl, hvitvin, pærecider, mineralvann og eplemost. Sistnevnte var for anledningen handlet inn fra vinmonopolet. Dette på bakgrunn av at komiteen ønsket at de som ikke drakk alkohol også skulle kunne nyte god drikke til rekene. 
  • Frem til ca kl 20.00 ble det servert drikke til maten. Deretter ble det opprettet en bar der ansatte kunne kjøpe øl, vin, mineralvann eller cider dersom de ønsket det. Vi har sjekket med personer som stod for underholdning og servering, og de bekrefter at drikkevarene ble ryddet bort sammen med maten. 
  • Resten av kvelden måtte de ansatte selv kjøpe det de ønsket å drikke. 
I etterkant av dette avisoppslaget har komiteen satt seg ned og regnet over hvor mye drikkevarer som ble konsumert på sommerfesten. Dersom halvparten av de ca 300 gjestene som deltok på festen drakk alkoholholdig drikke, har de drukket 2 øl og 1 glass vin hver til maten. Sett på en annen måte, har de konsumert alkohol for ca 165 kr pr person. Å påstå at dette er fri flyt av alkohol, mener vi er en sterk overdrivelse og fortjener ikke slike presseoppslag. I tillegg ville dette konsumet medført 3 bonger dersom man skulle tatt i bruk bongsystem slik ordføreren etterlyser. 

Arrangementskomiteen ser ingen problemer med å innfører slikt bongsystem ved neste års sommerfest. 

Komiteen for årets sommerfest hadde fokus på humor, sosialt samvær og godt arbeidsmiljø! Blant annet brukte komiteen mye tid på å lage et innslag fra hjemmetjenesten der mange ansatte danset til en selvkomponert sang med egen koreografi. Hjemmetjenesten brukte egen fritid på å lage sang og dans, og til å øve. Dette for å styrke arbeidsmiljøet. Så alkohol var ikke et  hovedfokus på festen for arrangementskomiteen og vi opplevde heller ikke at festen utviklet seg til å bli en «fyllefest». 

Arrangementskomiteen var de siste deltakerne som gikk hjem. Da kl var 0015 forlot vi Søgne gamle prestegård og hadde i tillegg hjulpet til med en del rydding. Alle festdeltakerne var gått hjem en stund før det.  

Vi undrer oss i tillegg over at ordfører eller journalister kommer med påstander uten å sjekke fakta. Vi synes det er kjempetrist at det som er fokuset i etterkant av denne festen, er at det var fri flyt av alkohol. Arrangementskomiteen har fått mange gode tilbakemeldinger på årets fest- og det som nevnes er akkurat det som komiteen hadde som utgangspunkt. En kveld med mye humor, latter, dans og sosialt samvær med gode kolleger! 

På vegne av hjemmetjenesten og arrangementskomiteen
Enhetsleder Anne Lise Sandbakken 

Ordfører Astrid Hilde under et tidligere kommunestyremøte på rådhuset i Søgne. (Foto: Arkiv: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no