Kjell Thomassen (hummerkongen) sier at det nye regelverket kunne vært mye verre. Pål Try støtter Thomassens syn på forskriften som ble publisert onsdag ettermiddag. (Foto: Arkiv, Nicolai Prebensen)

Nye regler for hummerfisket: - Kunne vært mye verre

  Nicolai Prebensen
  13. sept. 2017
  18:13
- Så lenge vi får lov til å fiske etter hummer er jeg for restriksjoner. Det blir ikke helt det samme å fiske etter krabbe eller tang for den saks skyld, sier Pål Try, kjent for komper og andre sprell i hummersesongen.

- Dessuten får vi ikke så store hummer på Uvår, legger han til lattermildt.

Han sier videre at hummerfisket ikke lenger dreier seg om økonomi. 

- Det er samværet med kamerater og det sosiale rundt fisket som er viktig. Dessuten er jo komper godt, sier han.


Han legger til at han synes påbudet om registrering er stilig.

- Det vil gi et klart bilde av hvor mange som egentlig driver med hummerfiske, sier han.

- Helt rett
Leder i Søgne Fiskerlag, Carl Aamodt (på bildet sammen med fiskeriminister Per Sandberg på Høllebrygga for få uker siden) sier at det «økonomiske hummerfisket» var over for flere år siden. Også han stiller seg positiv til det nye regelverket.

- Du kan fortelle rørlegger Pål Try at han har helt rett i at det ikke lengre fiskes kommersielt etter hummer i Søgne. Den siste vi vet om sluttet for flere år siden, sier han.
 
- Som forventet
- Dette er som forventet og betyr en omlegging av kontrollvirksomheten, sier oppsynsmann Espen Halvorsen (bildet under) til N247 onsdag ettermiddag.

- Jeg har lest høringsforslaget og dette vedtaket er mer eller mindre identisk med det. Det er strenge regler, men jeg tror dette er helt nødvendig for en bestand som har gått nedover i svært mange år. Regelen om maksimumsmål på 32 centimeter er veldig viktig. Vi har ingen rapporter om hvor mye hummer over den størrelsen som tas, men jeg tror det er mye.

Omlegging av kontrollene
- For oss som driver oppsyn betyr dette en omlegging. Vi vil møte fiskerne mer direkte, og med bakgrunn i at 25-metersregelen oppheves slipper vi å trekke teiner i særlig stor grad fremover. Nå blir det kontroll av fiskeren og utstyret, i tillegg til at vi kommer til å sjekke sanketeiner. Her vil vi også sjekke at fangstene er registrert etter 1. desember slik det nye regelverk sier. Sjekker vi sanketeiner før 1. desember er det for å sjekke størrelsen på hummeren. Det betyr at vi kan gå mye langs land i stedet for å være i båt, sier Halvorsen.

Han legger til at det selvsagt også blir kontroll fra båt, spesielt i hummersesongen, og at oppsynsmennene nå vil få ekstremt mye mer å gjøre i gitte perioder av året.

- Ikke så galt
- Jeg synes disse nye reglene er helt greie. Jeg stusser litt på maksimumsmålet på 32 centimeter, men har departementet bestemt dette får vi bare forholde oss til regelverket, sier Kjell Thomassen, Søgnes kanskje mest kjente hummerfisker.

- Spesielt at 25-metersregelen fjernes synes jeg var bra og at vi må bruke bommulstråd i 2018 er ingen stor sak. De nye reglene kunne vært mye verre, sier han.

Thomassen forteller videre at det er mye småhummer i sjøen nå.

- Opp mot 60 i uka
- Leppefiskerne forteller at de nå får mye småhummer i teinene. Der de tidligere kunne få et par i uka, får de nå opp mot 60. Det tyder på en oppgang i bestanden nå som gir optimisme for hummerfisket om noen år. Dette gjelder ikke bare her i Søgne. Fiskere jeg har snakket med som holder på i Randesund sier akkurat det samme, avslutter han.
Sist oppdatert 13.09.2017 klokken 21:00 av Nicolai Prebensen

Kjell Thomassen (hummerkongen) sier at det nye regelverket kunne vært mye verre. På bildet kaster han ut en "undermåls". Nå må han og resten av hummerfiskerne også kaste ut "overmåls". (Foto: Bernt Ludvig Daland)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no