Sauedommer Lars Christian Erstad Torsøe (t.h.) og hjelpemann Odd Frank Olsen undesøkte hver vær svært nøye under mønstringen på Søgne gamle prestegård søndag ettermiddag. (Foto: Nicolai Prebensen)

Værene til Audun nådde ikke helt opp

  Nicolai Prebensen
  10. sept. 2017
  17:59
En hale som var dobbelt så lang som den skulle, noen litt for krokete forben og for spreke villsau med litt for lite kjøtt, fører ikke til topplassering i værmønstringen som ble arrangert på Søgne gamle prestegård søndag.

Dette var dommen sauedommer Lars Christian Erstad Torsøe gav Audun Abrahamsens værer da Agder Kystbeitelag arrangerte «skjønnhetskonkurranse» for de firbente under Elvefestivalen.

Rasetypisk
- Det vi ser etter er bein som passer til kroppen, og ellers formen sauene er i. Passe med kjøtt, rette ben og en 10 centimeter lang hale er noen av kriteriene vi går etter under bedømmelsen. Grunnen til at vi gjør dette er for å holde rasen slik den skal være etter de gamle betegnelsene. Det er lett å vanne ut denne gamle norske rasen slik at den blir mer økonomisk å drive med. Den gir ikke like mye kjøtt som vanlig sau, men den er usedvanlig sterk og hardfør, så vi vil beholde rasen slik den skal være, sier Erstad Torsøe til N247.

Den nyutdannede sauedommeren gikk nøye gjennom hvert dyr, og 1. og 2. plass gikk til Lyngdalsbøndene Nicola og Sigbjørn Nyhus fra Nyhus Villsau. Førstepremien var en sjekk fra Søgne og Grepstad Sparebank på 3000 kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Audun Abrahamsens (t.v.) villsau nådde ikke helt opp under mønstringen på Søgne gamle prestegård søndag. - Veldig lærerikt, sa sauebonden selv. (Foto: Nicolai Prebensen).

Uplassert
Abrahamsens villsau ble vel det vi kan kalle uplassert, men han understreket at denne konkurransen kun var for moro.

- Dette er veldig lærerikt, og jeg skal forbedre meg til neste gang. I dag har jeg lært mye om å plukke ut de riktige avlsdyrene og hvem som blir mat, sa han.
Sist oppdatert 10.09.2017 klokken 18:10 av Jon Aamodt

Værpelsen ble nøye studert under mikroskopet når sauedommer Lars Christian Erstad Torsøe bedømmet værene til deltakerne. Dommeren driver selv med sau i Lyngdal. (Foto: Nicolai Prebensen)

Nicola og Sigbjørn Nyhus stakk av med 1. og 2. plassen med to av disse villsauene. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no