"Siggen" Try og Pål med samme etternavn serverer komper til hummerfiskerne på bryggene på Uvår i år også. (Foto: Arkiv, Nicolai Prebensen)

- Det blir komper klokken 15.20

  Nicolai Prebensen
  07. sept. 2017
  23:28
Med 23 dager igjen til hummerfisket klarte ikke hummerfisker Pål Try å holde seg rolig lenger.

- Da er kompene bestilt til 3. oktober. Spre det glade budskap, og skal vi si klokken 15.20?

For uinnvidde kan dette virke forholdsvis meningsløst og krever en forklaring.

Hvert år, første uka av hummerfisket som starter 1. oktober, inviterer hummerfiskerne på Uvår til kompefest på bryggene i havgapet. Invitasjonen er til alle hummerfiskere i bygda.

Hurtiggående fartøy
Kompene blir hentet like før servering i en kjempegryte fra Lykseths Kjøkken på Brennåsen, fraktet til Høllbrygga i nesten lovlig hastighet og fraktet ut med et særdeles hurtiggående fartøy.

Vel fremme på Uvår serveres de fremdeles glovarme kompene med smør, sukker og ellers det som hører til. Kanskje med unntak av melk som drikke. Ber du om det, kommer også det på bordet.

«Heder og ære»
Men dette er ikke det eneste. Bukta fylles gjerne opp av båter for det skal i tillegg til bespisningen kåres beste hummerfisker etter to trekk. Å bli hedret som den beste hummerfiskeren er den høyeste utmerkelsen en fisker kan få og topper opplevelsene under fisket, kanskje i tillegg til «førjulskvelden» hos hummerkongen Kjell Thomassen på Borøya.

Artikkelen fortsetter under bildet.
«Førjulskvelden» hos Kjell Thomassen på Borøya er en fast tradisjon i hummerfisket. Her er det «hummersangen» som fremføres. (Foto: Nicolai Prebensen).

Utover ettermiddagen kommer gjerne flere «utmerkelser» på bordene, og det blir alltid en hyggelig og lang ettermiddag ytterst i Søgne-skjærgården.

- Hvorfor tidspunktet 15.20 Pål Try?

- Vi har ikke tenkt å rokke ved tradisjonen, det kommer ikke på tale. Men i lys av de forandringene bygda står overfor, tenkte vi at vi skulle fornye oss litt vi også, sier han.

Kompene er servert, slik blir det i år også selv om arrangementet fornyes kraftig i år. (Foto: Arkiv, Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no