Hildegunn Schuff, Barbro Raen Thomassen og Tore Bjørnestøl plantet HaugenParkens første epletre tirsdag kveld. (Foto: Nicolai Prebensen)

Vil gjøre HaugenParken «spiselig»

  Nicolai Prebensen
  05. sept. 2017
  22:33
Miljøpartiet de Grønne (MDG) i Songdalen inviterte tirsdag til en grønn kveld "med masse inspirasjon til en grønnere hverdag" som det skrives i innbydelsen på sosiale medier.

Kunstner Barbro Raen Thomassen innledet kvelden på Songdalen bibliotek med foredrag om høshagen og ga tips om klargjøring av hagen for den kommende høsten, vinteren og en ny vår. Deretter ble det servert økologisk snacks og drikke.

Til stede var også MDG Kristiansands, Marte Ulltveit-Moe som er representant i By- og miljøutvalget i kommunen.

Så gikk turen til HaugenParken for planting av et epletre.

- Spiselig
- Vi ønsker å gjøre parken her på Nodeland «spiselig» og har fått lov til å plante dette treet av HaugenParkens venner. Det under forutsetning av at vi tar oss av stell av treet når det trengs, sier Hildegunn Schuff i MDG til N247 i det høstmørket og regnet legger seg over den vakre parken.

- Vi ønsker å dyrke noe her slik at publikum kan gå å plukke litt gjennom sommeren. Vi har hørt at det antagelig skal plantes litt urter og bær, men det er ikke noe vi planlegger, det er noe vi kan drømme om, sier hun.

Polinnert?
Mens Barbro Raen Thomassen og Tore Bjørnestøl hadde satte treet i jorda kom spørsmålet fra N247s reporter opp om epletreet var selvpolinnerende. Det må som regel to til ...

Dette var tydeligvis oversett og løsningen blir nok en ny søknad til venneforeningen om å plante minst ett til.

Artikkelen fortsetter under bildet
HaugenParkens første epletre satt i jorda til sang av MDGs Marte Ulltveit-Moe. (Foto: Nicolai Prebensen).

- Er ikke det å plante ett tre litt «gammeldags». Dette landet gror jo igjen, ville vi vite.

- Jo, du har et poeng, men denne parken gror ikke igjen, og her snakker vi om frukt som kan tas fra treet, og det uten å være på epleslang, sier Raen Thomassen.

Så ble epletreet vel pakket inn mens Marte Ulltveit-Moe fra Kristiansand sang en sang. Og kanskje får treet en god venn ikke langt unna snart.

« Discovery»
Treet er av type «Discovery», hvor høstetid er fra begynnelsen av september. Frukten er noe utsatt for sprekkdannelser, særlig hvis den henger lenge på treet. Eplet har god kvalitet er best i september og oktober, skriver skogdata på sine sider.

Videre står det at dette er en av de nyere sortene som fortsatt blir noe dyrket i norsk fruktdyrking. Treet av «Discovery» er svaktvoksende med rund krone, og det blir ikke stort. Det får ofte mange og korte årsskudd. Sorten bør ikke podes på de svakeste grunnstammene fordi det da har vanskelig for å komme i gang med veksten. Trærne begynner å bære middels tidlig, og det gir etterhvert middels god avling.

Kunstner Barbro Raen Thomassen setter ned epletreet i nordvestdelen av HaugenParken på Nodeland. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no