- Må lære å si unnskyld

Publisert

Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng besøkte onsdag partikollega Astrid Hilde for å bli kjent med Søgnes erfaringer med elevombud og bruk av beredskapsteam. Partiets stortingsrepresentant fra Vest-Agder Kari Henriksen, koordinator for barne- og ungdomsrådet Tor Stonny Langeland Knutsen, Fredrik, Aydin og Rakel som sitter i rådet og elevombudet selv Tone Marta Sødal var invitert til å dele sine erfaringer med partisekretæren i et møte på ordførerens kontor.
- Vi var den første kommunen i landet og jobbet en del med hva slags mandat stillingen skulle få og plassering av stillingen i organisasjonen. Selv om det aldri kan gjøres nok jobbes det i dag på en helt annen måte og vi legger vekt på at elevenes perspektiv skal komme fram, innledet ordføreren.
Elevombudet informerte partisekretæren om utfordringer kommunen har hatt, med tapt rettssak og andre uønskede situasjoner og hvordan dette førte frem til opprettelse av landets første kommunale elevombud.
Viktig med en nøytral person
- For noen er det kjempeviktig med en helt uavhengig person. Jeg går direkte inn i kontakt. Noen stoler ikke på skolen. Det kan være på grunn av holdninger eller mistillit og de har nærmest gitt opp. Mitt mandat er å bygge bro, ikke føre krig, og jeg trenger ikke forsvare kommunen. 
- Alle er enige om at vi ikke tolererer mobbing, men noen ganger går det på definisjon. Jeg er ikke opptatt av dette. Hvis barn ikke trives på skolen må vi ta tak. Det er ikke alt som fanges opp og noen foreldre er rett og slett for lojale mot læreren. Jeg vil inn tidlig før frontene blir for steile, er noe av det Sødal fremholt som viktig.
- Si unnskyld
Hun understreker sterkt betydningen av å kunne si unnskyld. Ingen er perfekte og det gjøres noen ganger feil. Da må det være mulig å ta ansvar og si unnskyld fremholder hun.
Partisekretæren gav kommunen ros for sitt initiativ samtidig som sier at en 50 prosent stilling ikke er mye på et omfattende arbeidsfelt. Hun er tilhenger av at alle kommuner skal ha sitt eget beredskapsteam for å håndtere mobbesaker. 
Ordfører og elevombud understreker begge betydningen av at personer som allerede har kontakt med de unge vil være lettere for ungdommen å forholde seg til når de evnetuelt har behov for å snakke ut om et problem. Tidligere praksis har vist at selv om kommunen har et kriseteam så er dette ikke alltid et miljø hvor de unge føler seg komfortable og kan åpne seg for når de har behov for å lette på trykket. 
Sist oppdatert 30.08.2017 klokken 14:37 av Jon Aamodt
Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng, sammen med representanter for Søgne barne- og ungdomsråd, Rakel, Aydin og Fredrik på kontoret til ordfører Astrid Hilde. (Foto: Jon Aamodt)
Ordfører Astrid Hilde tok imot partisekretær Kirsti Stenseng og stortingsrepresentant Kari Henriksen for å orientere om funksjonen til elevombud Tone Marta Sødal og hennes arbeid.l (Foto: Jon Aamodt)
Powered by Labrador CMS