Stortingsvalget 2017
Yngvar Monstad løfter den oppblåsbare kloden til stor begeistring for egne barn, og barnebarn til familien Ertzeid i Høllen. (Foto: Nicolai Prebensen)

- Du stemmer på feil parti Vidar

  Nicolai Prebensen
  11. aug. 2017
  22:21
Miljøpartiet De Grønne (MDG) har startet valgkampen lokalt, og fredag kom leder i lokallaget i Søgne, Yngvar Monstad fra Mandal med verden i baksetet i elbilen sin.

På spørsmål fra Monstad om N247 kunne tenke seg å skrive noe om aksjonen «Kloder må rulle» svarte redaksjonen:

- Ruller du kloden inn i hagen til Høyre-velgeren Vidar Ertzeid i Høllen, skal vi lage sak. Ertzeid lever som en ekte MDGer med unntak av bilen (en Range Rover, red.anm) som yter 240 sterke dieselhestekrefter, svarte vi.

Strak arm
Monstad tok utfordringen på strak arm og dermed var møtet satt. «Kloden» ble pumpet opp, og samtalen var i gang en litt kjølig ettermiddag nær havet.

Mens Monstads barn og Ertzeids barnebarn storkoste seg med den oppblåsbare kloden ble «Kloder må rulle» forklart.

- Startet 7. august
- Nå ruller klodene inn mot Stortinget fra flere deler av landet. I Stavanger startet rullingen 7. august fra Oljemuseet og ender opp i Oslo før valget i september. På veien kan du møte opp og ta selfie med kloden. Noen distanser blir gjort med tog, seilbåt, robåt, sykkel og andre utslippsfrie reisemåter. Det rulles også kloder fra Bergen og Trondheim, og alle skal være i Oslo innen 11. september, sier Monstad som legger til at dette er en symbolaksjon.

- Det er dette vi går til valg på. Vi må ta vare på kloden og vi må stoppe oljeletingen. Vi stenger selvsagt ikke oljekrana i dag, men så fort som mulig. Staten finansierer 78 prosent av letingen, et beløp tilsvarende 10-15 milliarder kroner hvert år. Problemet er at det gambles i at Paris-avtalen sprekker for den oljen industrien finner i nye brønner i dag kan aldri kan brennes hvis avtalen skal holdes, sier MDG-lederen.

Artikkelen fortsetter under bildet.
«Kloden» rullet på Høllesanden fredag ettermiddag, til stor begeistring for den kommende generasjonen. (Foto: Nicolai Prebensen).

- Fem trilliarder
- Det brukes 5 000 000 milliarder kroner på sponsing av fossil industri i verden hvert år og dette må ta slutt. Vi har dårlig tid, klimaforandringene er i gang og jeg er bekymret for mine egne barn. Klimaendringene er allerede her.

- Miljøbevisstheten øker, men jeg mener det ikke går fort nok. Vi ser at folk som kjøper elbil blir mer opptatt av miljøet, vi ser at folk blir mer opptatt av hva de spiser, slik som Vidar, men nå haster det. Vår hovedoppgave i denne valgkampen er å få alle hjemmesitterne til valgurnene, og spesielt de unge. De er mer opptatt av miljø enn de eldre generasjonene, generelt sett, og får vi de til å stemme har vi et håp om en grønnere politikk, sier Monstad videre.

Ny som «gartner»
Monstad er selv ny som kjøkkenhage-gartner i år, men sier at han kom litt sent i gang.

- Jeg har rigget meg til med en mindre hage, men må innrømme at jeg ikke helt vet hva jeg holder på med. Da jeg skulle kjøpe planter og frø på gartneriet var jeg tydeligvis alt for sent ute. Det var bare de upopulære plantene igjen, og ærlig talt har jeg flere planter jeg ikke aner hva er. Jeg tror jeg får be om en skoletime hos Høyre-mannen her, ler han.


- Jeg er imponert over hva Vidar får til her i denne hagen. Han er nesten helt selvforsynt. Poteter har han frem til mars, han fisker, jakter og dyrker massevis av urter, frukter og grønsaker. I tillegg kjøper han sau som har gått på øyene ute i skjærgården og viderefører alt dette til sine barn barn og barnebarn. Han er egentlig en MDGer av rang og stemmer på feil parti, spør du meg. Her har jeg mye å lære, fortsetter Monstad.

- Hvis flere hadde levd som Vidar hadde mye allerede vært gjort. Han bruker kun naturlig gjødsel, og sprøyter ikke i det hele tatt. Det er rett og slett ganske tøft, avslutter han.

Artikkelen fortsetter under bildet.
- Dette er rødløk, sier Vidar Etrtzeid til MDGs Yngvar Monstad under den først «skoletimen» i Høllen fredag ettermiddag. (Foto: Nicolai Prebensen).

Ertzeid selv liker godt MDG representanten i Søgne.

- Selv om han er fersk i politikken har han gjort en god jobb de to årene han har vært kommunestyrerepresentant. Han er noe å satse på, både lokalt og nasjonalt. Yngvar er diplomatisk og gjør kompromisser som en dyktig politiker skal, i tillegg til at han har beholdt roen gjennom den noe turbulente politiske situasjonen som har vært i Søgne i denne perioden, sier han.

- Høres nesten ut som om du stemmer MDG 11. september?

- Nei, jeg holder meg til mitt eget parti, svarer han bestemt.
Sist oppdatert 11.08.2017 klokken 23:01 av Jon Aamodt

Vidar Ertzeid med selvdyrkede poteter som skal i kjelleren til oppbevaring til bruk ut over vinteren. MDGs Yngvar Monstad er imponert over det Ertzeid har fått til i hagen på Høllesanden. (Foto: Nicolai Prebensen)




Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no