- De seks første havsvalene er nå merket i Søgne, skriver Børge Mørkve-Simonsen i sin blogg "Fugler i Søgne. (Foto: Børge Mørkve-Simonsen)

Pionèrfangst av havsvale i Søgne

  Nicolai Prebensen
  05. aug. 2017
  22:09
N247 har fått tillatelse av Børge Mørkve-Simonsen som driver sin blogg «Fugler i Søgne» til å gjengi saken han la ut lørdag. Bloggen finner du her

I uka som gikk ble det for første gang fanget havsvaler for ringmerking i Søgne.
30. juli ble de første tre svalene merket av Svein Almedal. Med seg hadde han kona (Mona Hegle Almedal) og hennes sønn (Elias Hegle). Svein er en erfaren ringmerker som i forrige uke var fyrvert på Songvår fyr. Da de kom ut på lørdagen rigget han raskt to nett som ble stående hele uka, slått opp ved behov.
- Til havs
Havsvalene er små stormfugler som lever langt til havs. For å unngå predasjon forflytter de seg om natten. De ankommer og forlater også hekkekoloniene i skjul av natten. Dette er også grunnen til at de hekker så sent på året, når nettene blir lengre.
De svalene som ringmerkes langs hele norskekysten på rolige netter fra medio juli og utover august er altså på vei mot hekkeplassene sine. Det spilles kraftig lyd for å lokke dem mot land for ringmerking. Avleste ringer har vist at disse små fuglene kan bli over 30 år.
Tre svaler
Natt til torsdag, 3. august, var det min tur til å være med på å fange havsvaler. Sammen med Vidar Andresen tok vi båten ut til Hellersøy. Tre havsvaler gikk i nettene også denne natta. Vidar og jeg hadde vært ute natta før hos gjengen på fyret, men da fikk vi ingen fugler. Det var kraftig lyn og torden den natta, dette kan ha innvirket på det dårlige resultatet. Gleden og lettelsen var derfor stor når vi på andre natta fikk ringmerket tre havsvaler!
Uka er over og fuglenettene er på fastlandet igjen, men Søgnes seks første havsvaler vil huskes lenge av oss som tilbrakte noen netter ute i havgapet ved Songvår fyr.
Sist oppdatert 05.08.2017 klokken 22:10 av Nicolai Prebensen

En av havsvalene som ble merket på Hellersøy sist uke. (Foto: Børge Mørkve-Simonsen)

Fugletitter, fotograf og blogger Børge Mørkve-Simonsen har ofte en kald og sur hobby. (Foto: Børge Mørkve-Simonsen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no