Morten Foss (27) (bildet) og André Try (29) har kjøpt "gamle" Hellevig av brødrene Pettersen på Langenes. (Foto: Arkiv, Nicolai Prebensen)

«Gamle» Hellevig blir i Søgne

  Nicolai Prebensen
  04. aug. 2017
  21:02
Tråleren «Hellevig» fra Langenes heter ikke lenger det. Båtens nye navn er «Pilot» og nye eiere er 27 år gamle Morten Foss og 29 år gamle André Try som har holdt på den dårlig bevarte hemmeligheten lenge.
 
Kjøpet ble gjennomført i den samme perioden som «Hellevig 1» kom til Søgne tidlig denne sommeren, kjøpt av brødrene Oddvin og Ingvar Pettersen. Det er også de som har solgt «Hellevig» til Morten og André.

(Bildet: «Hellevig 1» ankom Langenes 13. juni i år etter betydelige oppgraderinger etter overtagelsen. Foto: Ragnar Olsen/Arnfinn Håverstad).

- Mye styr
- Ja, det har vært mye styr med papirer og kvoter, og vi hadde ikke lyst til å snakke om dette før alt var i orden. Det er litt uheldig å gå ut med slikt og så blir det ikke noe, sier den forholdsvis nybakte trålerskipperen (igjen) til N247 fredag ettermiddag.

- I løpet av en ukes tid håper jeg at vi kan dra ut på havet, sier Foss i Foss Fiskeri AS som er driftsselskapet til «Pilot».

Mønstret av
I 2014 kjøpte Foss tråleren «Pilot» fra Flekkerøya og solgte den i 2015. Da gikk han over til sjarkfiske og kombinerte dette med mannskapsjobb ombord i «Eigenes» fra Mandal. Nå har han mønstret av der, og satser stort sammen med kollega Try.

- Vi skal fiske på skift, men André har ikke papirene enda, og begynner på skolen nå til høsten. Når det er i orden og han har fått litt fartstid skal han og jeg dele på skipperjobben, forteller 27-åringen videre.

Foss sier at han denne gangen ikke ville drive alene.

- André kom inn etter kjøpet
- Det var slik at det var jeg som kjøpte «Hellevig» av brødrene Pettersen, men det var hele tiden meningen at André skulle kjøpe seg inn etter at jeg overtok båten. Nå er det ordnet og vi ser frem til å komme oss på sjøen med egen båt. 

Selv om Søgne-mannen Morten nå bor i Lindesnes kommune og selskapet er registrert i Mandal, sier han at båten blir i Søgne.

- Det blir en Søgne-båt god som noen og skal ha base der. Miljøet i bygda vokser mye for tiden, og vi vil gjerne være en del av denne positive utviklingen. Noen sier at dette er tøft og på grensen til galskap, men skal man vinne i Lotto, må man levere inn kuponger. Det er noe som heter at «den som intet våger, intet vinner», sier han.

Til Høllebrygga
Fredag ettermiddag kommer fiskeriminister Per Sandberg (bildet) til Høllen for å hilse på Søgne-fiskere. Det etter et initiativ fra Frps Christian Eikeland. Her vil Morten og Andrés nyinnkjøpte «Pilot» ligge og Søgne Fiskerlag vil rigge til en aldri så liten «stand» hvor de inviterer hele bygda til en smaksprøve på egenprodusert fiskesuppe, med varer rett fra havet.

- Joda, vi skal ligge til kai den fredagen, men det blir ikke slik som da Frode Jensen hadde dåp på «Tempo». Det blir ikke åpen båt, men helt stengt blir den vel heller ikke, sier Foss.

- Minister og fiskesuppe
- Vi tenkte vi skulle få frem litt positivitet om fisket overfor fiskeriministeren og vi rigger til med et telt, serverer fiskesuppe og henger opp bilder av mange av båtene over 
15 meter som på en eller en annen måte tilhører bygda, sier Frode Jensen (bildet t.h.) til N247.

- Vi kommer også til å snakke med Sandberg om kontinuitet og forutsigbarhet i fisket, men dette er saker vi kommer tilbake til. Opplegget er ikke helt klart enda. Det som er like viktig er at vi gjerne vil informere bygdas befolkning litt om hva det er vi driver på med i hverdagen, sier Jensen.

Ministerbesøket på Høllebrygga kommer N247 tilbake til snarlig.

Fakta: «Pilot» er 26 meter lang (forlenget i 1999), og er bygget i 1988 i Sverige. Båten har en hovedmotor, Cummings, på 1000 hestekrefter og har en marsjfart på rundt 9 knop. Forbruk 65 liter per time. (Kilde: Atlantic Marine).

"Hellevig" forblir i Søgne og gjør at trålerflåten i bygda stadig øker. (Foto: Privat)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no