Marius Wikstøl Olsen (10) fikk en solid blekksprut på kroken i Solta båthavn sist uke. (Foto: Jørn Olsen)

- Trodde han skrønte

  Nicolai Prebensen
  03. aug. 2017
  12:52
- Det er ikke helt lett å artsbestemme denne blekkspruten fra bildet. Burde sett formen på finnene. Men størrelsen på finnene i forhold til kappelengden tyder på at det ikke er akkar, men en annen art som heter Loligo vulgaris som også er vanlig i våre farvann. Dette med alle forbehold, sier forsker Odd Aksel Bergstad ved Havforskningsinstituttets stasjon på Flødevigen i Arendal til N247 torsdag formiddag.

- Den likner akkar, men hører til en annen slekt av toarmede blekksprut. Finnene skal være rombeformet og utgjøre ca. 2/3 av kappelengden. Hvis finnene er trekantet og mye mindre enn 2/3 av kappelengden, er det nok akkar, fortsetter han.

Spesiell
Historien bak bildet er litt spesiell. 

Jørn Olsen forteller at sønnen Marius Wikstøl Olsen (10) ville prøve fiskelykken forrige uke. 

- Skrøne
- Han tok med seg fiskestanga og stod på den ytterste brygga i Solta båthavn. Etter 15 minutter påstod han at han hadde sett en rød blekksprut svømme etter kroken. For meg hørtes dette ut som en skikkelig fiskeskrøne, sier Olsen.

Da det hadde gått en time og klokken nærmet seg 22.30, ble Olsen etterhvert en utålmodig pappa som satt og ventet i bilen.

- Æ har an, æ har an, skriker plutselig Marius ute på brygga, og jammen hadde han ikke rett. Opp kom noe som i alle fall for oss, var en uvanlig fangst. Den kvelden var 10-åringen en lykkelig fisker, sier Jørn Olsen.

Stor
Blekkspruten var cirka 1,5 kilo tung og mellom 40-50 cm lang.

Kjennere N247 har vært i kontakt med sier at dette er en blekksprut og støtter dermed Bergstads forbeholdte artsbestemmelse.

Alexander Severinsen, en litt over gjennomsnittet interessert hobbyfisker, sier at dette var fantastisk. 

- Få den i frityren med en gang, smaker fortreffelig, forteller han.

Vidar Ertzeid er enig med forskeren og sier at dette er en ti-armet blekksprut.

Delikatesse
- Eksemplaret er stort og arten er vanlig i varmere farvann. Blekkspruten har 10 armer, to fangarmer og åtte mindre. Den har normalt en maksimalstørrelse på 42 centimeter. Maksimalvekten er rundt halvannen kilo. Denne arten har lite blekk i seg i forhold til andre blekkspruter i samme familie, og er en delikatesse på grillen, sier han.

Odd Aksel Bergestad sier at akkaren ikke blir forsket mye på.

- Den fiskes etter litt lengre nord i landet, og brukes til agn. Den er en glimrende svømmer og under beitevandring kan den invadere fjorder. At denne er tatt helt innerst i Høllefjorden er ikke helt vanlig. Den var sannsynligvis ikke alene heller, avslutter han.
Sist oppdatert 03.08.2017 klokken 13:02 av Nicolai Prebensen

Marius' storfangst i båthavna i Solta. (Foto: Jørn Olsen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no