Slik steker du lammelår à la steinalderen

Publisert

Søndag var tredje søndagen på rad av i alt fire hvor staben på Søgne gamle prestegård inviterte til kultursøndag på gården. Denne dagen var steinalderen et gjennomgangstema og det ble laget lammestek i kokegrop i tillegg til villsvinjakt med pil og bue.


Kulturrådgiver Mange Haugland har ansvaret for å steke lammelår og forklarer her hvor enkelt dette er.

- Grop
- Du lager en 60 centimeter dyp og bred grop midt på plenen hjemme, eller på et annet egnet sted. Dekk bunnen av gropa med runde litt store stener og fyr opp bål i gropa. Bruk tørr og fin ved, helst bjørk- og hasselved som var de tresortene som fantes på den tiden, sier han og legger til at det ikke skal brukes trekull fra poser.
- Det fantes ikke på den tiden, slår han fast.
- To timer
- Hold fin fyr i bålet i to timer, ta ut bålrestene og legg lammelåret, godt pakket inn i flere lag med aluminiumfolie(!), på steinene og fyll resten av gropa med torv og jord. La ligge i to timer, sier han.
Han er fullstendig klar over at aluminiumfolie heller ikke var en del av en husholdning i steinalderen og sier at det er lov å jukse litt.
- De hadde heller ikke lam, sier han med en fornøyelig mine.
Haugland forteller at ekspertene mener at det i kokegropa fort blir 400 grader og det må utvises stor forsiktighet når lammelåret tas ut av gropa.
- Det er veldig varmt og det er fort å få noen ordentlige brannskader, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Sist oppdatert 25.07.2017 klokken 00:01 av Nicolai Prebensen
Lammelåret er serveringsklart. (Foto: Nicolai Prebensen)
Bueskyting var en del av steialdertemaet på Søgne gamle prestegård søndag. Her er instruktør Thor Kristian Hovelsrød i gang med å finne en bue til Trym (8). (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS