Brunsnegler henvises... Skiltet står i Høllegata. (Foto: Nicolai Prebensen)

- Henviser brunsneglene til å gå et annet sted, skriftlig!

  Nicolai Prebensen
  08. juli 2017
  17:29
Går du forbi Høllegata 7 i Søgne vil du se et skilt med påskriften:

- Brunsnegler henvises til nabo`n. Her er det fullt.

- Inderlig lei
- Jeg er nok litt sprø, men er inderlig lei av å plukke brunsnegler. For ikke lenge siden plukket jeg 160 på en kveld, det er til å bli helt gal av, sier Ragnhild Ramsland til N247 lørdag ettermiddag.

- Jeg tror de har vært her i 40 år, det er i alle fall minst så lenge jeg og min nå avdøde mann har kjempet mot utysket. Jeg er heller ikke spesielt interessert i å gå å plukke disse sneglene, så det er ikke for å være ekkel mot naboene at jeg satte opp skiltet. Det er kun for å få utløp for litt frustrasjon.

- Dessuten er det vel tvilsomt om de kan lese, ler hun.

Idyll
Ramsland bor i idylliske Høllen og mange stopper opp når de får se skiltet. Det sitter i tillegg en dame i hagen helt urørlig. På toppen av det hele henger en gul stol oppe i treet i den velstelte hagen.

- Det er bare en utstillingsdokke, og jeg tar henne inn om kvelden, eller hvis det regner. Mange lurer på om jeg er kunstner. Det er jeg ikke, jeg er bare litt eksentrisk om du vil, sier hun og begynner å snakke om den evige kampen mot brunsnegler igjen.

- Jeg vet at mange her i Høllen har samme problemet og en nabo litt bortenfor fortalte meg at han hadde vært heldig og sluppet unna så langt. For ikke lenge siden var de på tur, når de kom hjem igjen var hagen full. Så fort kan det gå, avslutter hun.

Råd
Litt lenger ned i Høllen, bor hage- og selvdyrkerentusiast Vidar Ertzeid (bildet). Han har lagt ut en egenkomponert oppskrift på hvordan man blir kvitt brunsneglene. Det er kraftige saker han bruker, men påstår selv at det virker.

- Etter at jeg startet dette prosjektet finner jeg nesten ingen snegler lenger, sier han og forklarer:

Hjemmelaget
- Mine hjemmelagde brunsneglefeller har vært en ubetinget suksess. En liter vann, 25 gram spraymalt og 3 centiliter sprit blandes. Nok til 4-5 melkekartonger. Spesielt de små sneglene ser ut til å søke til fellene, og vi har nesten ikke hatt snegler i år. Kartongene plasseres rundt i bed og kjøkkenhage.

- Det har funket for meg, da funker det sikkert for deg, avslutter han.

Ingrediensene til en vellykket brunsneglefelle? (Foto: Vidar Ertzeid).
Andre gode forslag?
Sist oppdatert 08.07.2017 klokken 18:08 av Jon Aamodt

Ragnhild Ramsland ønsket ikke nærbilder, men vi fikk lov til å fotografere den "besøkende". (Foto: Nicolai Prebensen)

- Egentlig klarer jeg ikke å stelle for mye i hagen, men jeg får mye god hjelp av naboene, sier Ragnhild Ramsland i Høllegata. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no