Storsatsing på psykisk helse i Søgne kommune

Publisert

Høyre og regjeringen leverer på vei og infrastruktur så det holder, men det er viktig å huske alt det andre viktige som vi også leverer på.

Fakta:
  • Regjeringen har styrket helsestasjons- og skolehelsetjenesten med til sammen 734,4 mill. kroner gjennom kommunerammen 2014-2017.
  • I tillegg ble det gjennom budsjettforlik i 2016 og 2017 avsatt et øremerket tilskudd til tjenesten som er på 251,3 mill. kroner i 2017.
  • Søgne Kommune søkte om øremerket tilskudd, og fikk 670.000,- kr. 
Høyre i regjering har gjennom flere år satset på å bygge ut helsetilbudet til barn, unge og familier. Det er viktig å hindre at barn og unge får dårlig helse – både fysisk og psykisk
Et sentralt mål for regjeringen er å styrke det helsefremmende og forebyggende arbeidet til barn, unge og deres familier, samt tilbudet til gravide i kommunene. 
Den viktigste tjenesten rettet mot denne gruppen er helsestasjons- og skolehelsetjenesten.
Vi har en av verdens friskeste barne- og ungebefolkninger, men det har vært en utvikling med at psykiske helseutfordringer øker særlig blant unge jenter. Det kan være alt fra depresjon, ensomhet, spiseforstyrrelser, mobbing og usikkerhet rundt seksualitet.
Psykiske plager fører til frafall fra skole og arbeidsliv, og mange sliter med å mestre hverdagen. 
Psykiske lidelser er den vanlige årsak til uførhet blant de som blir uføre under 30 år. Vil man gjøre noe med de sosiale forskjellene i Norge, må man tenke forebyggende og på folkehelsen.
Med regjeringens satsing får Søgne kommune et godt grunnlag for tidlig innsats. Det er svært viktig. Hvis vi klarer å forebygge fysiske og psykisk helseplager hos barn og unge på et tidlig tidspunkt vil det ha stor betydning for resten av livene deres 
Hva gjør regjeringen og samarbeidspartiene i dag: 
  • I løpet av 2014-2016 har det vært en økning på 648 årsverk i skolehelsetjenesten og helsestasjonene. I 2013, det siste året med Arbeiderpartiet i regjering, var det en nedgang på 9 årsverk. I 2016 var det en økning på 416 årsverk.
  • Flere psykologer i kommunene. Tilskuddsordningen til rekruttering av psykologer i kommunene har økt med 10 mill. kroner i 2017. Tilskuddsbeløpet økes fra 300 000 kroner til 400 000 kroner. I 2013 var det 130 psykologer i 95 kommuner og bydeler. Nå er det 377 psykologer i 265 kommuner og bydeler.
  • Høyre vil lovfeste kommuners plikt til å ha psykologkompetanse fra 2020. Arbeiderpartiet stemte imot.
  • Vi jobber for at barn og unge som har det vanskelig hjemme, skal få god hjelp  
  • Vi skal også innføre pakkeforløp for psykisk helse og rus – arbeidet er i gang. 
Søgne Høyre
Gruppeleder Tom Løchen
Powered by Labrador CMS