- Karl selger egenprodusert strøm

Publisert

Solcelleanlegget produserte så mye strøm at ledningene gikk varme og måtte skiftes. I tillegg byttet leverandøren ut sikringene. Så mye strøm produserte Karl Strandviks solcelleanlegg like etter at monteringen var unnagjort, og det tok kun et par dager.


Når vi snakker med huseieren viser måleren utenfor inngangsdøren på Søvigneset på Langenes at det i samme øyeblikk produseres 7,2 kilowattimer i lett overskyet vær.
- Fungerer perfekt
- Dette er jo en forholdsvis ny teknologi og det ble litt «prøve og feile» i tiden etter monteringen, men leverandøren Otovo har jeg bare godt å si om. Nå fungerer alt som det skal, sier han.
Strandvik forteller at han har beregnet en reduksjon av strømutgiftene på over 40 prosent og om sommeren, når sola skinner, produserer han adskillig mer strøm enn det han selv bruker. Da går strømmen ut på ledningsnettet i stedet for inn. Det får han selvsagt betalt for.
Selve anlegget kostet rundt 130 000 kroner, men han fikk cirka 21.000 kroner i støtte fra Enova, et tilskudd alle som vil produsere sin egen energi ved hjelp av vind eller sol får.
12 år
- Jeg regner med at anlegget er nedbetalt etter cirka 12 år, avhengig av vær og renteutvikling. Får vi massevis av godvær går det fortere, sier han og legger til at selv i regnvær produserer anlegget strøm, men selvsagt en god del mindre. Hva som skjer når snøen kommer vet han ingenting om enda.
- Som regel sklir snøen av taket mitt om vinteren, og solcellene er jo av glass så jeg regner med at det ikke blir noe problem. Dessuten bor vi jo i en kommune med flest soltimer i landet og sola gir like mye solstrøm om vinteren som om sommeren, bare i færre timer, sier Strandvik videre.
Artikkelen fortsetter under bildet.
- Det er moro å sjekke strømmåleren på fine dager, sier Karl Strandvik. Han er en av de første i Søgne som leverer strøm i stedet for å kjøpe. (Foto: Nicolai Prebensen).

Siden monteringen i slutten av mai viser smartmåleren at Strandvik har produsert akkurat like mange kilowattimer som han selv har brukt. Ut over sommeren vil han produsere adskillig mer strøm enn han selv har bruk for og den selger han til Agder Energi og det er LOS som administrerer salget.
Karl Strandvik er lokalpolitiker og tenker miljø og økonomi.
Sjekket på nett
- Jeg kom over en annonse og sjekket om mitt hus var egnet for solceller. På Otovo.no kan du ved å oppgi adressen din få tilbakemelding i løpet av sekunder om akkurat ditt tak er egnet eller ikke. I tillegg får du vite hvor mye strøm du kan produsere, hva du vil spare og hvor mye et anlegg koster. Jeg kastet meg rundt, tok kontakt, og nå produserer jeg strøm til eget og andres behov.
- Jeg mener at vi politikere prater for mye, så jeg tok grep og bestilte anlegget. I lokalpolitikken snakker vi mye og når vi snakker varmt om miljø og økonomi bør vi også gjøre noe med det. Vi må ta i bruk den teknologien som er, og som er bra for oss alle. Vi må få mer solstrøm i solbygda Søgne, avslutter han.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Tirsdag ettermiddag viste måleren ved inngangsdøren på boligen at anlegget produserte nesten 7,2 kilowatttimer strøm. Selv om himmelen var dekket at et tynt lag skyer. (Foto: Nicolai Prebensen).
Åtte grunner til at solenergi tar av
(Av Andreas Myhre (bildet), direktør i krafthandel i LOS Energy):
De største optimistenes spådommer om verdens bruk av solenergi er allerede tidoblet. Og det er kullkraft-giganten Kina som leder an.

De største optimistene i norsk solindustri tok feil da Norge tok sats for å ta i bruk solenergi for noen år siden. Optimistene var for pessimistiske. Totalt installert effekt i verden doblet seg i fjor. Hva har skjedd?

Det er mange årsaker til sol-boomen. Men hvem er det som leder an? Akkurat nå er det Kina som har ledertrøya, etter å ha passert de tidligere verdenslederne Japan, USA og Tyskland i solkappløpet. På siden rykker India hurtig fram, og før eller senere vil også Afrika og Sør-Amerika melde seg i tetfeltet.

En fantastisk løsning
Einstein beviste at metall gir fra seg elektroner når det lyses på. Det fantastiske er at solpanelene bruker det metallet som vi har mest av på jordens overflate, nemlig silisium. Vi går altså ikke tom for råstoff, og sollys er sjelden mangelvare der folk flest bor.

Enda mer fantastisk er det at solpanelene settes opp tett på forbrukeren, slik at transport ikke er et problem. Solpanelene stjeler heller ikke plass fra jordbruk eller natur, det holder å bruke plassen på de utallige takene vi allerede har i verden. Og selv om virkningsgraden på panelene vil bli stadig bedre, har vi allerede den plassen vi trenger for å få rikelig ut av dagens versjoner.

Mange grønne bølger
Tilbake til sol-boomen ingen greide å forutse, og hva som egentlig har skjedd. Svaret er at flere krefter nå virker samtidig for å skape den enorme utviklingen av solkraft.

Klimautfordringen. Politikerne drar kredittkortet og gir subsidier for å innfri grønne klimakrav og sikre en bred omlegging til fornybar energi. Dette er mye tilfellet i Europa.
  • Luftkvalitet. Kinas industrielle utvikling gir voksesmerter i form av dårlig luftkvalitet. Industrikjempen ser at kullkraften må erstattes, og da peker solenergien seg ut.
  • Ulykker. Kjernekraftulykken i Fukushima gjorde at Japan stengte sine 52 kjernekraftverk på dagen. Nå investerer «soloppgangens land» tungt i tryggere alternativer.
  • Utslippsjuks. Tysk bilindustri må legge over til elbiler. Milslukende fossilsjåfører på Autobahn er fremdeles skeptiske, men miljømyndighetene vil nå følge California og innføre kvotekrav for å øke andelen elbiler til 70 prosent.
  • Fattigdomsbekjempelse. Solenergi lokalt gir mulighet for leselys og utdanning for millioner av mennesker. Statsminister Modi i India gikk til valg på at 300 000 indiere skulle få elektrisitet og han er i ferd med å gjennomføre dette.
  • Forbrukermakt. I USA er straks alle tak på Wal-Mart dekket av solceller. Selskapene gjør seg så grønne som mulig for å vinne markedsandeler blant klimabevisste kunder.
  • Effektivisering. En ny bransje for å levere solceller vokser frem. Nå effektiviseres verdikjeden med salg, bestilling, montering, oppfølging, styring og service. Dette var koden som måtte knekkes for å få fart i USA.
  • Innovasjon: Industriproduksjon av rent silisium skjer mer effektivt enn noen gang. Elkem Solar i Norge driver energieffektiv produksjon under kontinuerling forbedring.
Solceller i Norge er lønnsomt allerede
Huseiere i Norge er forlengst i gang. Du slipper nettleie, får litt støtte, og finner kraftleverandører som kjøper solenergi du ikke bruker selv, til en pris som ligger over produksjonskostnad. Dette er lønnsomt i Norge i dag, gitt at det er sol der du bor og at taket ligger riktig vei. Men du tar også en viss risiko, siden vi ikke vet hvordan nettleien og kraftprisene vil utvikle seg.

Vi er bare i startgropa
Når alle disse kreftene virker samtidig, oppstår en skalaeffekt på global basis som presser prisene ned. Resultatet: Sol blir konkurransedyktig energiproduksjon, senest bevist ved solparken Bhadla Solar Park som dekker 40 km2 i India. Vi har trolig bare sett starten. Bare vent til folk kobler solcellene til sine brukte elbilbatterier!
Sist oppdatert 29.06.2017 klokken 21:57 av Nicolai Prebensen
Solcellene på taket på Søvigneset som produserer mer strøm nå enn han selv har bruk for. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS