Sørlandet får EU-støtte til å lede Nordsjø-samarbeid på Blå Vekst

Publisert

GCE NODE og Sørlandets Europakontor har sammen med maritime klynger og partnere rundt hele Nordsjøen blitt tildelt EU-støtte for å investere 40 millioner kroner i identifisering og utvikling av nye forretningsmuligheter innen fremvoksende blå markeder.
- Det de har startet i Søgne-skjærgården er absolutt relaterte saker. Nye former for havbruk vil stå sentralt, i vårt arbeide fremover, sier Stig Marthinsen, administrerende direktør i Sørlandets Europakontor.
Prosjektet Periscope – Platform for Expanding Regional Innovation SCOPE for blue growth –ledes fra Sørlandet, hvilket sikrer en sentral posisjon for regionen i Nordsjø-samarbeidet. 

Vekstmuligheter i fremvoksende marine og maritime markeder
Hav og sjø er drivkrefter for de norske og europeiske økonomiene, og har stort potensial for innovasjon og vekst. Ifølge Europakommisjonen, åpner det seg muligheter for å skape 5,4 millioner arbeidsplasser i Europa innen fornybar havenergi, cruise- og kystturisme, blå bioteknologi, akvakultur og havbunnsgruvedrift. På Sørlandet er det et stort potensial innen offshore- og havteknologi som muliggjør å hente ut potensialet i disse blå sektorene.

Nye markedsmuligheter for Node-bedriftene
Marit Dolmen, forsknings-, utviklings- og innovasjonsleder i GCE Node, synes det er veldig gledelig at prosjektet har gått gjennom nåløyet i Interreg Nordsjø, og hun ser frem til oppstart 1 oktober.
 
- Periscope er et spennende innovasjonsprosjekt som gir medlemsbedriftene i Node mulighet til å videreutvikle egne teknologier og kompetanser for nye områder. Prosjektet har som mål å bringe sammen næringsaktører og forsknings- og innovasjonsmiljøer i et økosystem som skal dele innsikt på tvers av sektorer, utvikle idéer og initiere nye satsinger i fremvoksende markeder, da særlig innen fornybar havenergi, havbunnsgruvedrift, marin bioteknologi, marine teknologier og spesialiserte fartøyer og infrastrukturer. Med et strategisk arbeid som dette kan vi identifisere nye markedsmuligheter for Node-bedriftene, noe som er viktig i den situasjonen vi er i nå. Samtidig får vi nye internasjonale nettverk vi kan videreutvikle ideer sammen med – både på teknologisiden og markedssiden, sier hun.
Vekker oppmerksomhet i Brussel
Stig Martinsen mener Periscope kan bidra til å fremme Sørlandets marine- og maritime posisjon i norsk og europeisk sammenheng.
- Allerede i utviklingsfasen har vi blitt møtt av stor interesse fra Europakommisjonen og Nordsjøkommisjonen, som ser på Periscope som et strategisk viktig verktøy for å ta ut blå vekst potensialet, sier Marthinsen. Klynge-til-klynge samarbeid, med involvering av flere hundre bedrifter og forsknings- og innovasjonsmiljøer, gjør satsingen unik, og vil garantert åpne opp for både bedriftssamarbeid og nye internasjonale satsinger hvor GCE Node og aktører på Sørlandets kan sitte i førersetet, sier han.
Stig Marthinsen (t.v.), administrerende direktør i Sørlandets Europakontor, mener Periscope kan bidra til å fremme Sørlandets marine- og maritime posisjon i norsk og europeisk sammenheng. Karsten Aust (t.h.), har jobbet med utviklingen av Periscope (Foto: Privat)
Powered by Labrador CMS