Bygger Via Ferrata til Søgne-skiltet

Publisert

- Det var Arnfinn Håverstads idé og har ligget i bakhodet mitt i tre år. Da sjansen til å søke penger i lokalbankfondet dukket opp, sendte Søgne klatreklubb inn en søknad om bygging av en Via Ferrata i fjellsiden opp mot Søgneskiltet, sier Roar Borøy til N247 mandag ettermiddag.
- Og jammen sa de ikke ja til å bevilge hele 200 000 kronet til prosjektet, legger han til.
- Hva er vel bedre
- Det var en idé som vi som bank tente på med en gang. Vi har en visjon om å «skape glede og verdier» i Søgne og Songdalen og hva er vel bedre enn å støtte et slikt prosjekt, sier Anne Lill Flo Berge Søreng, markedsansvarlig i Søgne og Greipstad Sparebank.
- Et slikt prosjekt vil sette Søgne enda sterkere på kartet og vil etter vår mening gi barnefamilier og andre et fantastisk aktivitetstilbud svært tett på Tangvall, sier hun videre.
- Strålende
- Som grunneier var det ikke vanskelig å si ja til dette. Fjellsiden opp til skiltet er vel lite egnet til annet enn klatring og dette er et strålende tiltak som mange vil få glede av sier Terje Ø. Pettersen.
- Dette anlegget vil også gi næringslivet en sjanse til å få et team-buildings opplegg midt i sentrum av bygda. Tenk å ta med de ansatte på en opplevelse som dette som jo er noe annerledes enn mye annet. sier han.
- Kan jeg begynne nå, skyter en svært ivrig Via Ferrata-bygger og klatrer Børre Bergshaven inn.
- Jeg går opp nå og rappeller ned for å finne den beste ruta for Via Ferrataen. Jeg tror vi bygger to, sier han og ser mot fjellsiden i Rannesheia.
- Jeg tror vi må vente litt. Vi er ikke fullfinansiert enda, sier Borøy.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Omtrent slik ser Søgne klatreklubb og Via Ferrata-bygger Børre Bergshaven for seg at de to Ferrataene skal monteres i Rannesheia. (Foto: Nicolai Prebensen).
- Betal når dere har pengene
- Det gjør ingenting. Jeg begynner på fredag og så betaler dere når alt er finansiert. Det er mye viktigere at dette blir bygget nå enn at jeg sender hele regningen i år. Jeg kan begynne fredag og med to mann har vi begge prosjektene ferdig i løpet av en uke eller to. Her er neven min, jeg liker det best på denne måten, sier Bergshaven og rekker frem hånda.
- Jeg har nemlig ikke tid senere i år, sier han. Bergshaven som driver Børrebolten Via Ferrata Spesialisten har bygget flere Via Ferrataer, blant annet i Åmli, Birkeland og Valle.
En litt forlegen Borøy rekker frem hånden og dermed er kontrakten i boks.
- Jeg er litt usikker på dette, vi mangler nesten to hundre tusen kroner til for å ferdigstille prosjektet. Jeg tror vi må ta dette litt av gangen, sier han.
- Kommer ikke på tale, vi begynner nå, slår Bergshaven fast og henter klatreutstyret.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Utålmodig: Børre Bergshaven bygger Via Ferrataer, og vil bygge to i Rannesheia i løpet av de neste ukene. (Foto: Nicolai Prebensen).
Han vil ikke bare bygge en Via Ferrata, han vil likegodt bygge to.
- Vi bygger en fra Søgne-skiltet nesten rett ned til bunnen. Omtrent midtveis ned tar vi en avstikker mot øst i en ny Ferrata, bygger en balanseline som er en slags hengebro bestående av to wire man står på og to wire til å holde seg i. Dette for å komme over skaret i fjellet, «Broa» skal monteres slik at man kan nyte utsikten helt ut til Søgne-skjærgården, sier han entusiastisk.
Hva med sikkerhet?
- Alt som boltes og monteres i fjellet er syrefast og boltene i fjellet tåler fra 6,5 tonn til 20 tonn. Kablene tåler seks tonn, så det monterte utstyret tåler det meste. Vi vil drive ettersyn hvert år, men siden dette er helt rustfritt er det kun snakk om å sjekke kablene for skader etter eventuelle steinfall og liknende. Selv små skader gjør at vi bytter ut det stykket av kabelen, sier Bergshaven.
- Boltene som går inn i fjellet, kommer aldri ut igjen, slår han fast.
Søgne klatreklubb har planer om å leie ut klatreutstyr.
- Alt fra 5 til 6-åringer til de aller eldste kan bli med på dette, men det kreves en del personlig sikkerhetsutstyr, sier Roar Borøy i klatreklubben.
- Godkjent klatrehjelm er nødvendig, og da snakker vi ikke sykkelhjelm. I tillegg må klatrerne ha godkjent klatresele og godkjente Ferrata-klemmer. På sikt vil vi gjerne tilby utleie av slikt utstyr og vi vil også tilby guidede turer etterhvert. Både på toppen og nede ved anlegget vil det settes opp skilter som forteller om utstyr, sikkerhet og tilbud. Dette kommer vi tilbake til etterhvert som prosjektet utvikler seg, avslutter Borøy.
Fakta:
Via Ferrata går ut på at et fjell utstyres med faste sikringsmidler som stålwire, bøyler, stiger og broer. Dette benyttes så for å klatre fjellet på en mest mulig sikker og forutsigbar måte, uten at man behøver å besitte betydelige klatreferdigheter eller klatrekunnskap. Normalt god form og motorikk er som regel nok for å gå en Via Ferrata. (Wikipedia)
Roasr Borøy i Søgne klatreklubb og Børre Bergshaven i Børrebolten Via Ferrata Spesialisten, avtaler oppstart av klatreanlegget i Rannesheia. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS