- Ikke for nybegynnere

Publisert

Kreative Søgne-fiskere satser stadig nytt og lørdag fikk Vidar Ertzeid overrakt en pose kongsnegl av «Turbo-fisker» Frode Jensen da krabbesalget åpnet på Høllebrygga.
- Prøv disse, sa han. 
Vidar lot seg ikke be to ganger og her er hans betraktninger om delikatessen.
Av Vidar Ertzeid
Fra 250 meters dyp utenfor Ryvingen fyr fant et tyve-talls kongsnegler (Buccinum undatum) eller Neptunsnegler veien til et gastronomisk herremåltid på Høllesanden lørdag ettermiddag.
Skipper Frode Jensen på krabbe- og krepsbåtenTurbo, overrakte velvillig delikatessene, mens nysgjerrige krabbekjøpere rynket litt på nesen.
Prøvefiske
- Fra høsten av kommer vi til å prøve ut med noen få teiner på Revet, for å se om det kan være lønnsomhet i dette litt spesielle fisket, forteller Jensen.
Han legger til at han ikke selv har smakt på sneglene.
Kallenavnet på sneglen er Neptun, kongen eller buhund, mens det offisielle navnet er kongsnegl (av kong som betyr byll). Den er utbredd langs hele kysten av Norge, og det forsøkes nå med kommersiell fangst flere steder. Sneglene som fiskes i Norge blir i all hovedsak eksportert til Asia.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Frode Jensen og Svein Kristiansen ved hurtigbåten «Turbo» som Jensen & co bruker til krabbefiske på danskekysten. (Foto: Nicolai Prebensen).
Åtte minutter
Tilberedelsen på Høllesanden ble derimot en absolutt lokal variant, med åtte minutters damptid i kortreiste sjalottlauk, hvitløk, bladpersille, ramsløk samt Kvitseidsmør og knusktørr hvitvin.
Med en bøyd strikkepinne ble så innholdet møysommelig lirket ut, for deretter å bli høylydt slurpet og smasket.
Smaksbombe
Og det var en smaksbombe av dimensjoner. Ramsalt hav, tang og tare, kråkebolle og blåskjell og til slutt litt hummer kan så visst beskrive smaken av Kong Neptun! Men den er ikke for nybegynnere.
Sist oppdatert 27.05.2017 klokken 10:49 av Nicolai Prebensen
Kongsnegl klare til servering etter åtte minutters damping. (Foto: Vidar Ertzeid)
Powered by Labrador CMS