Magne var syk i en måned etter kontakt med skjærereir

Publisert

Magne Reinhardtsen (79) oppdaget en morgen for over en måned siden at skjærereiret i morelltreet hjemme på Klepplandsveien var falt ned på plenen.


I god tro ryddet han bort reiret og kastet det. Dagen etter kom reaksjonen i form av en kraftig diaré og kvalme. Det varte en uke og i følge Reinhardtsen var det hele en forferdelig opplevelse.
Utslitt
- Jeg ble usannsynlig trøtt og mistet matlysten totalt. Nå er det gått over en måned og først i dag orket jeg å klippe plenen, men jeg måtte ha flere pauser, sier den spreke pensjonisten.
- Jeg er fremdeles veldig trøtt og kan sove flere ganger om dagen. I den første perioden sov jeg enda mer, og hele natten i tillegg, sier han.
Sykdommen har ført til flere legebesøk.
N247 har fått tillatelse av Reinhardtsen til å snakke med kommuneoverlege Frank Andersen om 79-åringens sykdom og Andersen bekrefter historien.
- Sannsynlig
- Det er sannsynlig at Reinhardtsen er smittet av Campylobacter. Dette er en bakterie som kan gi diarésykdom. Mennesker kan bli smittet gjennom forurenset mat eller vann eller av smittede dyr eller fugler, sier Andersen fredag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under bildet.
For 20 år siden var Søgne rammet av en epidemi av samme bakterie som Reinhardtsen nå er rammet av. Den gang var det svømmende Canadagjess i drikkevannskilden som forårsaket at svært mange mennesker ble syke. (Foto: Nicolai Prebensen)

Epidemi
- Vi hadde en epidemi for rundt 20 år siden i bygda. Dengang var det drikkevannet som var årsaken til at en masse mennesker ble syke. Grunnen var at Canadagjess hadde svømt i en drikkevannskilde og bakterien ble spredd den veien. Dengang ble ikke drikkevannet gjennomlyst slik det blir i dag, sier kommuneoverlegen.
Hvor lenge Reinhardtsen blir gående redusert vet han ikke noe om, og vil fortelle historien fordi han vil advare andre.
- Jeg var ikke klar over at det å ta i et fuglereir var så skummelt. Det har vært en tøff måned og dette er ikke noe jeg vil gjennom en gang til, sier 79-åringen.
- Kommer noen bort i et slikt reir, er hansker en nødvendighet og en skikkelig håndvask etterpå, sier kommuneoverlege Frank Andersen.
Fakta fra helsenorge.no:
Campylobacter er vanlig i tarmen hos husdyr, ville fugler og ville dyr, men det er bare mennesker som blir syke. Dyr og fugler skiller ut bakterien i avføringen.
Vanlige smittemåter er inntak av forurenset drikkevann eller matvarer, og kontakt med smittebærende dyr eller fugler.

Campylobacter er spesielt vanlig hos ville fugler, men den finnes også hos storfe, sau, gris, hund, katt, fjærfe og fluer. Under ti prosent av norske slaktekyllinger er bærere av Campylobacter, noe som er svært lavt i verdenssammenheng. I sjeldne tilfeller kan bakterien smitte fra person til person gjennom dårlig håndhygiene.

Studier i Norge viser at det er økt fare for å bli smittet av Campylobacter dersom:
  • Man drikker ikke-desinfisert drikkevann, hjemme, på hytta eller i naturen. Dette er den vanligste årsaken til Campylobacteriose.
  • Man tilbereder eller spiser fjørfeprodukter som er kjøpt rått, og som ved mangelfull kjøkkenhygiene kan forurense andre matvarer.
  • Det er dårlig hygiene under grillmåltider.
  • Man har direkte eller indirekte kontakt med husdyr eller avføringen deres, som for eksempel storfe, sau, fjørfe, hund og katt.
  • Man drikker upasteurisert melk.
Bakterien kan i motsetning til Salmonella ikke formere seg i næringsmidler, men kan overleve flere uker i mat ved kjøleskapstemperatur - i fjærfeprodukter hele holdbarhetstiden.

Bakterien dør langsomt (over måneder) ved frysing, men en betydelig reduksjon oppnås allerede etter tre uker. Bakterien er også følsom for uttørring, og overlever derfor dårlig i kjøkkenmiljøet.

Sykdommen går i de aller fleste tilfeller over av seg selv. God personlig hygiene er viktig for ikke å smitte andre. Dette vil først og fremst si grundig håndvask i forbindelse med toalettbesøk og tilberedning av mat. Sykehusinnleggelse eller antibiotikabehandling er kun aktuelt ved alvorlig sykdomsforløp eller svært sterke plager.​
Skjærereiret falt ned fra morelltreet i hagen til Mange Reinhardtsen. Han plukket det opp, kastet det og ble svært syk. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS