Hugget i stein

Publisert

Av Thorunn Lunde, konservator Vest-Agder-museet IKS
Kanskje er det noen av N247 sine lesere som kjenner igjen denne steinen? 
I boka "Nøytralitetsvakt. En registrering av minnesteiner og inskripsjoner" av Normann Liene blir denne inskripsjonen i nærheten av Vaglesvingen presentert, sammen med de andre minnesteinene og inskripsjonene fra 1. verdenskrig som vi har i Søgne.  I tillegg til Søgne, dekker boka også Vennesla, Songdalen, Søgne, Vågsbygda, Flekkerøya, Odderøya, Randesund og Høvåg. Totalt beskrives over 70 slike minnesteiner og inskripsjoner, hvor disse befinner seg og hvordan man kan finne fram til dem.
Sånn sett er dette både ei bok som forteller en spennende lokalhistorie, men som gir gode tips til turer i nærområdet. 
1. verdenskrig
Disse kulturminnene har sin historie tilbake til 1. verdenskrig, da Norge skulle forsvare sin nøytralitet.  På flere av stedene hvor soldatene holdt vakt eller oppholdt seg ble det reist minnesteiner eller meislet inskripsjoner inn i fjellveggen. Steinene, gjerne blir kalt «strandvaktsteiner», kan inneholde patriotiske vers, eller nummeret på kompaniet og årstall. Flere av steinene er rene kunstverkene med riksvåpenet eller byvåpen til soldatenes hjemsted meislet inn i fjellet. 
I vårt område finner vi ganske mange slike steiner og inskripsjoner. Stavanger-, Bergen- og Kristiansandsområdet var strategisk viktige under 1. verdenskrig og rundt hele Kristiansand ble det etablert en forsvarsring. Hærens styrker som ble utplassert i Søgne, Greipstad og Vågsbygda ble kalt «Vestfronten». Festningene i byen ble kalt «Sentralavsnittet». På vestsida av Kvåsefjorden lå «Østfronten» og etter hvert kom også «Nordfronten» som navn på Mosby, Kvarstein, og Vennesla. 
Floke Bredland
Boken Nøytralitetsvakt kan leses både som en lokalhistoriske bok og som en turbok. For hvert område er det kart hvor steinene og inskripsjonene er merket av, i tillegg til foto og beskrivelse av hvordan man kan finne fram. Boken inneholder også to kapitler skrevet av Floke Bredland fra Søgne, blant annet grundig gjennomgang av nøytralitetsvakten i Søgne fra 1914 -1918.
Boken er utgitt av Vest-Agder-museet, og kan kjøpes i lokale bokhandlere eller ved å ta kontakt med museet.
Sist oppdatert 23.05.2017 klokken 20:45 av Nicolai Prebensen
Et av de andre stedene man kan finne minnesmerke etter nøytralitetsvaktene er på Amfenesvarden. (Foto: Normann Liene)
Forfatter Norman Liene. (Foto: Inger Marie Pedersen)
Powered by Labrador CMS