Fem melkekuer og 10 sauer - Komisk, sier storbonde

Publisert

Søgne videregående skole har i mange år kjempet for sin eksistens. Nå besegles fremtiden. Den 30. mai legges rom- og funksjonsprogrammet for skolen frem for fylkespolitikerne i Hovedutvalget for kultur og utdanning, og når det foreslås å ha fem melkekyr på bås og 10 sau på vinterfor, må man kunne si at når det gjelder dyrehold, i alle fall til mat- og melkeproduksjon raseres denne delen av «nye» Søgne vgs.


Dyreholdet legges opp slik:
Skolen skal ha 30 hester, fem melkekuer og fem ungdyr og kalver. 10 vinterforede sau, fem store og tre små hunder. Kaniner, marsvin, reptiler og fugl skal til nye Søgne videregående skole på Tangvall.
Joda, det planlegges til og med å bygge et nytt robotstyrt fjøs til disse fem melkekuene, men selv for en bygutt, som artikkelforfatteren er, kan dette umulig være regningssvarende.
- 40 dyr
- Såvidt jeg vet går grensen for et lønnsomt robotfjøs på 40 dyr, sier organisasjonssjef i Norges Bondelag, Agderkontoret til N247 lørdag ettermiddag.
- Vi har vært svært opptatte med et jordbruksoppgjør og er det fremdeles, derfor har vi ikke fått lest innstillingen enda. Jeg skal love å gjøre det i ettermiddag, sier han.
Normalt har Søgne videregående skole rundt 25 melkekyr, 10 til 15 kviger og omtrent det samme antallet kalver.
- Holt er opplæringsstedet
- En arbeidsgruppe har hatt som premiss at Tvedetrand og Åmli vgs, avdeling Holt skal være Agders opplæringssted for dyrehold, deriblant melkeproduksjon og fjøsstell. Søgne vgs skal være hovedopplæringsstedet for grønt naturbruk og hestefag. Skolens opplæring vil primært være knyttet til klima og energi og økologisk planteproduksjon tilpasset regionens behov, skriver saksbehandler Eva Berg i Vest-Agder fylkeskommune i innstillingen.
- Det er noe som ikke stemmer her, forteller Tor Erik Leland (bildet), leder i fylkesstyret i Vest-Agder Bondelag.
- De skal drive økologisk landbruk, men fjerner møkka fra skolen. Det finnes strenge regler for økologisk drift, og det finnes også regler for transport av gjødsel til denne typen landbruk, sier han.
Leland har også vært opptatt med landbruksoppgjøret, naturlig nok, men han lover å studere innstillingen nøye. I innstillingen står det videre: - Skolen vil imidlertid opprettholde småskala dyrehold. Hovedbegrunnelsen for dette er å ivareta elevenes behov for bredere naturbruksopplæring. I tillegg vil småskala dyrehold bidra til å dekke behovet for gjødsel til å drive økologisk planteproduksjon. Da blir spørsmålet. Hvor mange kvadratmeter jord kan fem melkekuer, fem kalver og10 sauer på vinterfor produsere gjødsel til. - Dette er komisk, sier sauebonde Terje Ø. Pettersen (bildet) lørdag. - Det virker som Søgne vgs går fra å drive fagopplæring til å bli en folkehøyskole. Dette tror jeg er en fylkessammenslåingskamp, og en begynnelse på nedleggingen av Søgnetunet. Det brukes uttrykket småskala i innstillingen og dette mener jeg blir mikroskala, sier han. - Knapphet - Matproduksjon og knapphet på det samme blir det viktigste for en hel verden i fremtiden og her vises ingen respekt for problemet. Tilbudet som blir på Søgnetunet blir i så liten målestokk at vi er tilbake til slik melk- og matproduksjon ble drevet for er halvt århundre siden. Det er klart at de som ønsker å drive med matproduksjon drar til Holt i stedet for. Der har de fått investere stort de senere årene og driver storproduksjon. Det er slik landbruk må drives i fremtiden, sier Pettersen. - Matproduksjon er tydeligvis ikke viktig. Signaleffektene i denne innstillingen er elendig og jeg savner et politisk engasjement i denne saken før det er for sent, noe det nesten allerede er, avslutter han. - Jeg er enig i at dette er for lite. Men det er viktig å få dette til nå, og at ikke saken blir utsatt på ny. Pengene må følge med vedtakene så får vi i alle fall noe. Da kan vi i ettertid be om mer, sier ordfører Astrid Hilde (Ap) (bildet) i en kommentar til N247. Fremtiden til Søgne videregående skole avgjøres endelig i fylkestinget 20. juni 2017.
Sist oppdatert 20.05.2017 klokken 17:58 av Nicolai Prebensen
Søgne vgs har fantastiske områder rundt skolen hvor dyrene kan boltre seg fritt. (Foto: Nicolai Prebensen)
Sauebonde Terje Ø. Pettersen mener planene for Søgne vgs er komisk. (Foto: Arkiv, Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS