- Ikke en veldig stor sak for oss, men vi synes Sørlandet klinger mye bedre enn Agder, sier gruppeleder i vest-Agder Frp til N247 mandag kveld. (Foto: Arkiv, Nicolai Prebensen)

- Det er bare politikere som kaller landsdelen Agder

  Nicolai Prebensen
  15. mai 2017
  22:34
- De aller fleste bruker bruker Sørlandet om landsdelen. Sørlandet er mer offensivt når vi skal selge landsdelen til resten av landet. Folk sier ikke at de skal til Agder på ferie, de skal til Sørlandet, sier gruppeleder i Vest-Agder Frp, Christian Eikeland til fvn.no mandag kveld.

Bakgrunnen for uttalelsen er at fylkestingene i Aust- og Vest-Agder skal ha fellesmøte den 21. juni i forbindelse med vedtaket om sammenslåingen. Der skal blant annet medlemmene ta stilling til hva det nye fylket skal hete.

Christian Eikeland og Vidar Kleppe i Demokratene går inn for å kalle landsdelen Sørlandet, men møter motstand i Språkrådet og hos fylkesordføreren.

- Kom på kartet før Sørlandet
- Såvidt jeg forstår Språkrådet begrunner de bruken av Agder fordi dette navnet kom på kartet før Sørlandet ble lansert for godt over 100 år siden. Vi skal ikke være historieløse, men jeg synes Agder blir for traust. Når noen spør hvor i landet jeg bor, svarer jeg ikke Agder. Jeg bor på Sørlandet, slår han fast og legger til:

- Det er bare politikere og journalister i Fædrelandsvennen som bruker Agder når de skriver eller snakker om sørlendinger, sier han. 

Vidar Kleppe sier til Fædrelandsvennen at Sørlandet er det beste og mest inkluderende.

- Det er positivt og noe vi forbinder med vår landsdel, sier han til avisen.

1600-tallet
Anbefalingen fra Språkrådet er klar, skriver avisen videre. Agder har røtter helt tilbake til 1600-tallet, noe fylkesmennene støtter. Argumentene er at Agder skal dekke hele landsdelen, også de indre bygder i Agder-fylkene.

Fylkesordfører Terje Damman forventer i følge fvn.no ikke store diskusjoner rundt dette temaet når fylkestingene møtes den 21. juni.

Spørreundersøkelse
I februar gjennomførte N247 en uhøytidelig spørreundersøkelse om leserne ville kalle seg sørlending eller egd. 81 prosent svarte sørlending mens 18 prosent svarte egd. To prosent valgte et udefinert alternativ.
Sist oppdatert 15.05.2017 klokken 22:37 av Nicolai Prebensen

Hva skal Aust- og Vest-Agder hete etter sammenslåingen?
 Sørlandet
 Agder
 Egder
 Annet

Christian Eikeland får støtte av Demokratenes Vidar Kleppe. (Foto: Vest-Agder fylkeskommune.)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no