Bildet er fra en mopedulykke på Leireveien for en tid tilbake da en lett MC kolliderte med en personbil. Føreren av MCen ble alvorlig skadet i ulykken. (Foto: Arkiv, Roar Tolfsen)

Åpen ettermiddag for mopedister

  Nicolai Prebensen
  13. mai 2017
  20:22
- Bygdeungdommen farter mye på mopeder og har frem til nå fått en heller «tynn» opplæring. Mopedopplæringen styrkes nå slik at vi får tryggere mopedister. Det skjer mange småuhell og av og til noen større, sier Tom Erik Dønnestad i Nullvisjonen Søgne, Songdalen og Vennesla.
 
Null skadde og drepte
Nullvisjonen arbeider for å oppnå null hardt skadde og drepte i trafikken og har latt seg inspirere av Statens Vegvesen og NMCU sitt, i følge Dønnestad, glimrende «Rustløsningskurs» og NAF MCs «Sikker på MC».

- Begge er flotte opplegg som hjelper MC-føreren til å bli bevisst på egne kunnskaper, eget kjøretøy sine muligheter og begrensinger og bli en tryggere motorsyklist, fortsetter han.

- Men hva med mopedene, spør han.

- Vi vil invitere ungdom og for den slags skyld eldre som kjører moped til en ettermiddag med muligheter for å bli tryggere på veien, få vite hva som legger begrensinger og ikke minst få teste seg ut under trygge forhold på bane på Vamoen i Finsland. Dette er et sentralt sted for mye bygdeungdom.
 
Teste lett MC
- Vi har fått med oss Blink trafikkskole og et par leverandører av mopeder og kjøreutstyr, vi regner også med at vi får se NAF MC og kanskje enda flere fra ulike MC miljø. Vi kan tilby ulike spennende øvelser, og muligheter for å teste lett MC under veiledning av kjørelærer, sier Dønnestad.
 
Han håper å samle mye mopeder på Vamoen i Finsland tirsdag 6. juni fra kl 1700.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Mopedister en en utsatt gruppe i trafikken. (Foto: Nicolai Prebensen).

Dønnestad og Per Robert Myklebust fra Blink kjøreskole sier at det er en kjensgjerning at mopedopplæringen har vært for svak, og at nye regler for opplæringen er betydelig forbedret fra årsskiftet. Likevel tror de at en slik ettermiddag vil gi mopedistene en del aha opplevelser gjennom demonstrasjoner av ulik art.

Demonstrasjoner
- Vi vil demonstrere forskjellen på bremselengder på en trimmet moped i toppfart kontra en utrimmet. Det blir vist skader ved velt hvor mopedisten ikke har annet tøy enn det «vanlige» mot skikkelige MC-klær. Det blir ferdighetsløp og ganske spenstige premier. I tillegg jobber vi for å få tak i profesjonelle innen MC-sporten uten at vi kan gå nærmer inn på dette i dag, sier de to.

De understreker at de ikke skal opptre som politi på Vamoen, og vil gjerne møte ungdom som har trimmet mopedene sine.

- Det er bare å komme, det blir en spennende ettermiddag på den lukkede banen i Finsland, avslutter Dønnestad og Myklebust.
Sist oppdatert 13.05.2017 klokken 22:00 av Nicolai Prebensen

Grafen fra Trygg Trafikk viser hvilken aldersgruppe som er mest utsatt i trafikken. (Foto: Skjermdump fra Trygg Trafikk.)

Tom Erik Dønnestad fra Nullvisjonen og Per Robert Myklebust fra Blink Trafikkskole inviterer til åpen dag på Vamoen i Finsland 6. juni. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no