Kenneth Berner Lohne i arbeid i Kabul i 2005. (Foto: Privat)

- Noe skurrer

  Nicolai Prebensen
  11. mai 2017
  20:28
Om kort tid avgjøres den videre skjebnen for Heimevernet i Norge og spesielt i midtre Agder som Søgne,Songdalen og Vennesla tilhører. På frigjørings- og veterandagen ønsker en av veteranene selv, Søgne-mannen Kenneth Berner Lohne å uttrykke stor bekymring for fremtiden til Heimevernet.


- Det snakkes om at vi om ikke lang tid skal innlevere utstyret. Jeg mener at dette er en forhastet beslutting å ta. Vi har nettopp gått over til et nytt gradsystem i hele forsvaret i som går ut på en slags todeling. Offiserene (OF) gir ordrene og (OR), «other ranks» gjennomfører soldathåntverket. Kenneth er øverste leder av operative tjenester i midtre Agder mens Geir Arnt Harbak, også han fra Søgne, er områdesjef.

Erfaren
Kenneth vet hva han snakker om. 36-åringen har lang erfaring fra internasjonale operasjoner, og mandag publiserte forsvaret.no et lengre intervju med veteranen. Han har tjenestegjort både i Kosovo og Afghanistan. I dag er han sjefssersjant i midtre Agder HV-område.

I intervjuet forteller Lohne om kontrasten i de to utenlandsoppholdene.

- Kosovo i 2002-03 var forholdsvis rolig og vi hadde tilnærmet «vanlige» arbeidsdager. Jobben min der gikk ut på å støtte det lokale politiet med å bekjempe organisert kriminalitet. Der jobbet jeg med narko-hund, og var sjeldent i direkte truende hendelser, forteller han til nettstedet.

Hjemme igjen tok Kenneth EOD-utdannelse (eksplosivrydding) og dro til Afghanistan i 2005. Nå var det søk med hund etter bomber og eksplosiver som var jobben, ikke narkotika.

Han forteller til forvaret.no at allerede da flyet landet i Afghanistan følte man at dette var et land hvor man måtte være på vakt hele tiden.

Angrepet
- Kabul var et roligere område i 2005 enn nå, men likevel var vi involvert i en rekke hendelser. Den største var da en kolonne vi var i ble angrepet. Da måtte jeg inn i etterkant å klarere restene etter en bilbombe.

- Dette var noe vi hadde trent på mange ganger, så jeg følte at jeg hadde god kontroll på jobben som skulle gjøres og den troppen jeg var en del av jobbet glimrende sammen, sier han.

Etter hjemkomsten trodde Lohne at hans tid i forsvaret var over, og han ble temmelig overrasket da innkallelsen til Heimevernet kom i postkassa i 2010.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Kenneth Berger Lohne og «Delta» i arbeid Afghanistan i 2005. (Foto: Privat).

- Hyggelig
- Jeg var overrasket ja, men samtidig var det hyggelig å bli innkalt, forteller han.

En periode var han områdesjef i Sirdal HV-område, og ble senere sjefssersjant i Midtre Agder. Nå syv år senere ser han nytten av sin internasjonale erfaring.

- Det går jo på enkeltmannsferdigheter og at mye fremdeles ligger i auto-mekanikken min. HV-soldaten er inne én uke i året i beste fall, så tjenesten er helt annerledes. Men vi har et ansvar for å få de mest motiverte soldatene inn på kurs. HV-trenger gode befal og jeg mener sjefsersjantene skal fange opp disse å få de på en utdanning. Områdesjefen har allerede mer enn nok å gjøre, sier han.

Nå frykter han for HVs fremtid.

- Spent
- Jeg er spent på hele eksistensen til Heimevernets fremtid i midtre Agder. Sjøheimevernet er rasert og spørsmålet er om det er vår tur neste gang, sier han.

- Jeg mener det er galskap det som er foreslått og selv om det neppe kommer til en «mann mot mann» krig i våre områder er det i andre situasjoner vi kan gjøre mye, veldig mye, sier han videre.

- Vi er i en slags beredskap så lenge vi har utstyret hjemme, og ved naturkatastrofer eller for eksempel store skogbranner eller søk etter savnede personer kan vi på kort varsel stille med store mannskaper og mye utstyr. Dette er bare et eksempel. Vår primærjobb er å sikre nære verdier og det er dette vi er trent for, sier han.

- Legg alt på is
- Derfor mener jeg at hele situasjonen rundt Hemevernet må få en grundig gjennomgang, ikke bare en flyktig prosess hvor jeg tror de fleste politikerne ikke er klar over hva de gjør. Får vi et regjeringsskifte til høsten kan det tenkes at den regjeringen ikke vil strupe Heimevernet, og skal hele prosessen da reverseres. Da blir det i alle fall dyrt, sett i det lys at hele budsjettet til HV «tar» rundt 3 prosent av hele forsvarsbudsjettet.

- Legg hele saken på is inntil videre, avslutter han.
Sist oppdatert 11.05.2017 klokken 22:31 av Nicolai Prebensen

Kenneth og "Delta" søker etter narkotika i en bil i Kosovo i 2003. (Foto: Privat)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no