Fire forslag skal forbedre samarbeidsklimaet

Publisert

Formannskapet i Søgne kommune vedtok i møtet 17. januar i år å bruke ekstern konsulent for å styrke forutsetningene for samarbeid i organisasjonen. Det ble besluttet å sette ned en arbeidsgruppe bestående av kommunalsjef for oppvekst Jon Wergeland, kommunalsjef teknisk Torkjell Tofte, Tom Løchen (H) og Bjørn Egeli(Ap) ble etter eget ønske byttet ut med Paul Magne Lunde (AP).


«Plan for forsterket samhandlingskvalitet» er utarbeidet av arbeidsgruppen i samarbeid med Institutt for medskapende ledelse AS ved daglig leder Claus H. Jebsen.
De fire tiltakene er: (gjengitt i sin helhet slik de fremkommer i saksfremlegget formannskapet i Søgne kommune skal ta stilling til 10. mai, ført i pennen av kommunalsjef Jon Wergeland).
Eksterne prosessveiledere har, etter forespørsel fra arbeidsgruppen, gjennomført trepartssamtaler med rådmann/ ordfører. I den grad ordfører/ rådmann vurderer det hensiktsmessig fortsetter de veiledningen eller selv foreslår tiltak som styrker deres arbeidsrelasjon. Lederutviklingsprogrammet «Klart lederskap» bør gjennomføres før sommeren 2017. Gjennom dette vil deltakerne bli kjent med, trene på og etablere en modell for samarbeid som hjelper til for å løse ulike samarbeids- og beslutningsprosesser ledelsen i Søgne kommune skal håndtere.
17 deltakere
Riktig målgruppe for tiltaket, slik arbeidsgruppen sammen med ekstern prosessveileder vurderer det, vil være ordfører, varaordfører, utvalgsledere (plan og miljøutvalg/tjenesteutvalg), gruppeledere for politiske partier og rådmannen med sin ledergruppe. Totalt vil det utgjøre sytten deltakere på kurset. De fire dagene som foreslått i vedlegget under «klart lederskap» er meldt til deltakerne, med forbehold om formannskapets godkjenning.

Det tredje tiltaket er å videreføre dialogen som ble startet i Lyngdal og trekke elementer fra «klart lederskap» inn i folkevalgtopplæringen. Arbeidsgruppen anbefaler at en ny kurssamling for medlemmer i Kommunestyret og rådmannens ledergruppe gjennomføres i løpet høsten 2017. Ordfører beslutter dato for folkevalgtopplæring som passer med øvrig aktivitet denne høsten.

Utviklingsarena
Det fjerde utviklingstiltaket som anbefales fra arbeidsgruppen og prosessveileder er å etablere en løpende? utviklingsarena. I møte 16.2.17 gjorde Kommunestyret følgende vedtak:

«Kommunestyret tar redegjørelsen til orientering. Kommunestyret legger til grunn at all saksbehandling skal foregå i møter som faller inn under kommunelovens definisjon av et møte. En legger videre til grunn at også den fremtidig uformelle dialog mellom
politisk og administrativt nivå gjennomføres på en slik måte at den ikke faller inn under kommunelovens definisjon av et møte».

Utviklingsarenaen må sikre at oppmerksomheten holdes på samarbeidsrelasjoner og ferdigheter fra kurset «klart lederskap» og gjennomføres slik at dialogen ikke faller inn under kommunelovens definisjon av et møte. Deltakere på kurset om «klart lederskap» vil være målgruppe for invitasjon til utviklingsarenaen og det er frivillig om en vil delta. Ekstern prosessveileder tilrår at det planlegges jevnlige møtepunkt, for å dele og drøfte erfaringer og utfordringer knyttet til ledelse i Søgne kommune. For at utviklingsarenaen skal finne en god form, bør man bruke denne møtearenaen til fortløpende å følge opp kurset «klart lederskap». Arbeidsgruppen legger til grunn at deltagere i målgruppen kan invitere til møtepunkt ved behov.

172 000,- for fire dager
Claus H. Jebsen opplyser i sitt reviderte utforslag til videre utviklingsprosess for kommunens toppledelse at programmet «Klart Lederskap» har en kostnadsramme på kroner 172 000,- som inkluderer et firedagers program. Reise, kost og losji kommer i tillegg.
Sist oppdatert 07.05.2017 klokken 21:16 av Nicolai Prebensen
Formannskapet i Søgne skal 10. mai ta stilling til arbeidsgruppens forslag til "Plan for forsterket samhandlingskvalitet". (Foto: Arkiv, Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS