Her sprenges to dypvannsbomber fra "Jan Hubert"

  Nicolai Prebensen
  17. juni 2013
  22.14
Mandag kveld var det to dypvannsbomber fra vraket som skulle sikres, og rundt kl. 19.00 ble begge sprengt og tilintetgjort. 

I over en uke har minedykkere fra Håkonsvern i Bergen ligget på Åros og har hatt sitt daglige arbeid ute på vraket av "Jan Hubert". De har sprengt flere ganger gjennom uken og hele prosessen, enkelt fortalt, foregår ved at dykkere går ned til vraket, frigjør sprengstoffet og frakter det forsiktig til overflaten ved hjelp av ballonger.

Da er allerede dykkerne ute av vannet. Så slepes sprengstoffet (bombene) forsiktig til grunnere vann, og detoneres. Sprengningene gjøres på grunt vann for å minimere skadene på havbunnen og vrak. Sprenges det på grunt vann vil mesteparten av kreftene gå oppover, som er veldig synlig på videoen. Dypere ned vil kreftene gå sidelengs og forårsake ødeleggelser.

Kveldens sprengning gikk etter planen, og går alt som det skal er arbeidet ferdig mot slutten av inneværende uke. Som finnere av vraket blir Søgne Dykkerklubb varslet av Sjøforsvaret hver gang det sprenges.

Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no