Jordbær tidlig i juni

Publisert

Her blir, høyst sannsynlig, Norges første jordbærplanter satt i jorda på Tangvall-jordene i Søgne for sesongen 2017.


- Vi har ikke hørt om andre som har satt ut plantene så tidlig i år, sier Arild Berge og Bjørn Arild Stea i Søgnejordbær til N247 lørdag ettermiddag.
- Det er fordi vi er i Søgne. Store deler av landet har jo frost i bakken enda, skyter Per Try inn.
Tidligjordbær
Han deltar også i tidligjordbær «prosjektet» og sier at alt som kan leveres tidlig er bra.
Plantene er kommet fra Nederland på kjølebil, og har ligget på kjølelager over vinteren. Allerede den første uka av juni skal plantene levere søte røde bær til folket.
- Ja, det er litt spesielt, sier Berge.
- Plantene ble tatt opp i fjor høst i Nederland og satt på kjøl over vinteren. Det er de lange og gode røttene vi betaler for og det er på grunn av dem plantene leverer bær så tidlig, sier han.
Sonata
- Dette er Sonata, og i år satser vi mye på tidliglevering. Vi har noe på Åros og på Sangvik, men her på Tangvalljordene og på Føreid setter vi nå ut 50 000 planter som dekker rundt 12 mål jord. Bare her på Tangvall legger vi over syv kilometer med maisplast og på Føreid ni kilometer av samme oppløselige plast. Alt arbeide må gjøres manuelt og det er en stor jobb. Alt vi har kunnet skaffe av folk er nå i sving, sier Berge videre.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Arild Berge viser frem de dype røttene til jordbærplantene som er hentet fra Nederland. (Foto: Nicolai Prebensen).
Samtidig med at jordbærplantene gikk i jorden gikk også settepotetene fra Stauslandstunet i jorda på nabojordet.
- I år setter jeg 75 tusen meter med poteter, sier Per Try som har med seg sønnene, Marius, Morten og Per Øyvind i arbeidet. Kone og mor Bodil har plassert seg selv i den andre åkeren og planter jordbærplanter.
- Hvorfor har du kastet deg på jordbær også Try, har du ikke nok med poteter og grønnsaker?
- Da jeg hørte at dette var tidligproduksjon er jeg med. Jeg mener at jordbruket må være foroverlent og levere varene så tidlig som overhodet mulig. Prisene er bra på forsommeren, og skal bonden kunne leve av dyrking må vi ha de prisene som gjør at det jordbruket bærer seg. Dessuten hadde jeg et ledig minutt, sier han lattermildt.
Han er opptatt av at vi må kunne produsere vår egen mat.
- Går ned
- Det er bekymringsfullt at matproduksjonen i Norge går ned. Det resulterer i at vi importerer mer og mer matvarer fra Europa. Det er såvidt det produseres matvarer i store mengder i Agder lengre og med tanke på at vi er rundt 250 000 mennesker her nede og jeg kan levere poteter og grønt til 25 000 av dem, sier det litt om hvor mye som må hentes inn. Kommer en krise i matvareproduksjonen lengre sydover må vi slite med svært høye priser her oppe, sier han videre.
I tillegg til poteter har han nå plantet en rekke grønnsaker på Stauslandstunet og håper på godvær i ukene som kommer.
Bildet under: Settepotetene klare til å i jorda. Per Try forteller at rødfargen skyldes at potetene er «beiset» for å slippe mye sprøyting.
Sist oppdatert 25.03.2017 klokken 15:12 av Nicolai Prebensen
Marius og Morten Try sørger for at far Per setter potetene som han skal. Per Øyvind er skjult bak traktoren. (Foto: Nicolai Prebensen)
Arild Berge og Bjørn Arild Stea ved jordet hvor jordbærplantene gikk i jorda lørdag ettermiddag. Det er planen å høste bærene første uka av juni. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS