Ber kommunen vurdere på nytt

Publisert

Ahmad Alsaloom (19) sitter fortiden på mottak i Skien etter å ha flyktet til Norge fra Syria. Den ene familien han kjenner her i Norge er bosatt i Søgne, hvor Ahmad selv fikk avslag på søknad om bosetting.
Ønsker større fokus på integrering
Heidi Johansen, kommunestyrerepresentant for Arbeiderpartiet i Søgne sier man ikke kan se på det økonomiske perspektivet alene når man tar imot flyktninger. 
-Det er mange perspektiv som skal tas hensyn til når man mottar flyktninger i 
kommunen. Integreringsperspektivet bør være det viktigste. At integrering er utrolig viktig har et stort flertall bak seg på Stortinget, og det å la en 19-åring i rullestol sitte alene på mottak i Skien, uten det eneste nettverket han har er ikke greit, sier Johansen til N247 (bildet).
Kommunestyrerepresentanten ønsker å gi et positivt press på kommunen og håper saken kan tas opp igjen til vurdering.
-Denne saken bør løfte en diskusjon om at man ikke bare skal se på det økonomiske perspektivet når man bosetter flyktninger, men også se at de blir integrert på best mulig måte. Jeg håper folk som leser dette vil være med å gi et positivt press på kommunen, og at saken kanskje kan tas opp igjen til vurdering. På lang sikt tror jeg tidlig og god integrering fører til mindre utgifter, sier Johansen.
Ble båret
For over et år siden kom Ahmad Alsaloom til Norge sammen med Omar Japer (37) som flyktninger fra Syria.  Ahmad sitter i rullestol etter barndomshjemmet hans ble bombet i Damaskus. For at Ahmad skulle ha mulighet til å flykte ble han på deler av strekningen båret av Omar. Blant annet på båtturen over til Europa der det ikke er tillatt med rullestol. I tillegg har Omar fungert som pleier, venn og fått en farsrolle i Ahmads liv.
- De er familien min, og alt jeg har her i Norge. Det hadde betydd alt for meg å få lov til å bo i nærheten av dem, sier Ahmad til N247.
Da Omar og Ahmad kom til Norge bodde de på mottak i Flekkefjord i ett år. Der skulle de begge begynne på norskopplæring, men Ahmad fikk i starten ikke deltatt på grunn av manglende tilbud på taxi. Der han nå sitter i Skien er det vanskelig å kommunisere fordi han ikke har tolk.
- Hvis jeg kunne bodd i nærheten av familien Japer hadde jeg ikke trengt ekstra hjelp med språket fra andre. Familien Japer hadde lært meg det og tolk hadde ikke vært nødvendig, sier Ahmad.

- En utfordrende oppgave
Søgne kommune har økt sitt årlige antall av flyktninger fra 20 til 40, fordelt på tre mottak i året. Harald Berntsen, enhetsleder i kvalifiseringsenheten sier det er utfordrende å vurdere hvem som skal tas imot. 
- Bak navnene på listene er det mennesker med ulike skjebner, men med samme menneskeverd, der alle ser frem til å starte et nytt liv i et nytt land. Det er en utfordrende oppgave å vurdere hvem vi kan ta imot, sier han.
Berntsen sier også at med bakgrunn i økningen av flyktninger som kommunen tar imot, må det gjøres vurderinger med tanke på å sikre gode nok tjenester overfor alle som kommer. 
- Det er ikke slik at det bare er de med kjente store fysiske eller psykiske utfordringer som vil ha behov for helse- og omsorgstjenester av kommunen. Alle som kommer har en «bagasje» og en historie. Den er ikke alltid synlig når de ankommer. Etter hvert kan det komme til syne utfordringer som må håndteres og løses. Dette må vi også ta høyde for, både ressursmessig og økonomisk, sier han.
Omar og Ahmad bodde sammen på mottak i Flekkefjord etter ankomst til Norge. (Foto: Leif Lyngø)
Powered by Labrador CMS