Her er "monstrumet"

Publisert

Vi skjønner at det ikke alltid er like lett å få med seg alt når man har tatt vervet som lokalpolitiker, men sist onsdag var N247 via kommunens streamingstjeneste vitne til en noe selsom diskusjon under «eventuelt» i formannskapsmøtet i Søgne.


Kommunalsjef Torkjell Tofte informerte politikerne om en slepeskrape som noen entusiaster ønsker å plassere nede i Høllen.
N247 fortalte om Svein Eikelands innsats for å få denne slepeskrapa frem i lyset den 12. januar og vi skrev også deler av historien til verktøyet som har mudret opp hele området hvor båthavna er i dag. 
Tidligere sak:
Under diskusjonen kom uttrykk som "monstrum", veiskrape, historisk verdi og "jeg har bodd i Høllen i snart 60 år, og har aldri sett noen slepe noen skrape nede i Høllebukta". sa en av politikerne.
Nei, det er nok korrekt, for den jobben ble gjort før vedkommende formannskapsrepresentant ble født, eller var nyfødt. Jobben ble gjort mot slutten av 50-tallet (Red.anm).
Det ble også stilt spørsmål om hvordan denne «saken» ser ut. Vel, her presenteres den - for andre gang!
Plassering
Det ble også diskutert plassering av skrapa, som faktisk er konstruert og bygget på det gamle mekaniske verkstedet i Høllen av Reidar Sangvik som gikk bort i 1975. Det ble også stilt spørsmål om denne slepeskrapa hadde noe historisk verdi. Noe ingen kunne svare på.
Etter orienteringen og en kort diskusjon ble det bestemt at saken skulle videresendes til tjenesteutvalget i kommunen. 
Nå henger kommuneadministrasjon og politikere litt etter. Slepeskrapa er nå flyttet innendørs i en container til Petter Kristensen hvor den skal gjennom en liten restaurering. Det skal kun fjernes litt rust, så skal den oljes, slik de gjorde det på den tiden. og i tillegg til dette er plassering mer eller mindre bestemt.
Befaring
- Vi vært på befaring i Høllen og har funnet en plass. I og med at det er litt usikkert om dette er en politisk sak eller ikke, gjør at vi setter alt i stand til å sette den ut. Så får vi avvente en tillatelse fra politikerne. Det jeg kan si er at dette ikke var noe problem for ingeniørvesenet. I tillegg har Høllen og Solta båthavn bevilget 5000 kroner for å finne en lav og fin naturstein som kan være et fundament for det verktøyet som er en stor grunn til at Høllen havn i dag ser ut som den gjør, sier Svein Eikeland.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Slepeskrapa er ikke store verktøyet når man tenker på hvilken oppgave det var å mudre ut all sanden. Reidar Sangvik har spesialkonstruert og bygget skrapa for akkurat det formålet. (Foto: Nicolai Prebensen).
Bjørn Egeli (AP) var en av dem som gjerne ville vite mer om slepeskrapa og N247 snakket med formannskapsrepresentanten søndag. 
Etter at historien var fortalt var Egeli forholdsvis overrasket.
- Ære være alle som har gjort noe med dette, det kan du gjerne skrive. Dette var jo en fantastisk historie, sier han og la til at denne saken må kunne løses raskt.
Inhabil
Egeli ville gjerne ta tak i saken, men han ble stille da han ble fortalt at han kunne bli inhabil om saken skulle behandles i formannskapet igjen.
- Han som stod bak konstruksjonen og byggingen av skrapa, samt var med på mudringen er bestefar til din samboer, venstrepolitiker Tone Pettersen, forteller vi. 
Før eller siden kommer denne konstruksjonen på plass i Høllen. Da vil også denne historien bli fortalt i sin helet.
Om slepeskrapa har kulturhistorisk verdi? Ja, det har den!
Sist oppdatert 20.06.2017 klokken 23:26 av Jon Aamodt
Slepeskrapa til Reidar Sangvig er mye av grunnen til at havna i Høllen ser ut som den gjør i dag. (Foto: Privat)
Det er på denne "gressøya" i Høllen Eikeland & co ønsker å plassere slepeskuffa. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS