Søgne-fiskerne vil bidra til rydding av havet

Publisert

Alle husker bildene av grånebbhvalen på Sotra som hadde magen full av plast. Hvalen var så syk at den måtte bøte med livet. Forskerne som obduserte hvalen fikk sjokk da de så innholdet i magen. Over 30 plastposer ble funnet, det største stykket plast var over to meter langt. Resultat var at tarmsystemet til hvalen var blokkert slik at hvalen var i ferd med å sulte ihjel.


N247 har vært i kontakt med fiskere i Søgne og de bekrefter at det er mye søppel i havet.
Frode Jensen er skipper på tråleren «Tempo» og sier til N247 at det er mye søppel der ute, men han mener at omfanget kanskje er noe mindre nå enn tidligere.
- Mye
Andre fiskere sier at også de får søppel i trålen.
- Senest tirsdag fikk vi opp en trål som vi tok med inn. Vi hører jo om kjøleskap, komfyrer, bildekk, fjernsyn, plastposer og annet søppel som kommer opp med trålen, og det er mye, sier Vidar Andersen ombord på reketråleren «Udvaar II» fra Søgne.
Forskningstall viser at det havner 15 tonn plast i havet hvert minutt. Det er tall internasjonal forskning har bekreftet. Dette er avfall og mikroplast fra avrenning fra landområdene. Innen 2050 vil mengden plast være større enn biomassen av fisk og sjøpattedyr. Plast i sjøen brytes ned svært sakte og vil være forurensende i mange generasjoner fremover. Større arter rammes direkte av plasten, mens mindre arter rammes av mikroplasten som er et resultat av nedbrutt plast.
«Fishing for litter»
«Søppelfiske» er et prosjekt som startet i Nederland i år 2000, og har siden blitt adoptert av flere land.
Prosjektet går i korthet ut på at fisketrålerne får med seg store sekker ut på feltene som de kan fylle med søppelet de får opp fra havet. Når fisken skal leveres setter de sekkene fra seg på bryggekanten og her blir søppelet tatt hånd om på forsvarlig måte.
I 2010 ble Norge og de 14 andre medlemslandene i OSPAR-konvensjonen (om vern av det marine miljøet i Nordøst-Atlanteren) bedt om å innføre Fishing for litter som tiltak mot marin forsøpling, skriver Miljødirektoratet på sine hjemmesider.
Den norske versjonen av Fishing for litter er satt i gang i Tromsø, Ålesund, Egersund og på Karmøy i Rogaland. Men der ser det ut til å stoppe.
Ingen planer om videreutvikling
N247 hadde nylig kontakt med Nærings- og fiskeridepartementet men der var tilbakemeldingen at det ikke foreligger noen planer om å utvide ordningen. Heller ikke til Søgne eller ved noen av mottakene i distriktet. Prosjektet er en prøveordning i to år.
Leder av Søgne Fiskerlag, Carl Aamodt sier til N247 at han er sikker på at fiskerne i nærdistriktet vil bidra hvis det finnes gode systemer for håndteringen av avfallet.
- Vil ta ansvar
- Det trengs effektive og gode systemer på land, slik at fiskerne ikke blir økonomisk og praktisk skadelidende ved å ta ansvar for å ilandføre søppel fra felleskapet. Om vi kan få på plass gode systemer for dette lokalt, så er jeg sikker på at næringen vil ta ansvar lokalt, og følge opp dette, sier han
Artikkelen fortsetter under bildet.
Carl Aamodt (t.v.) er leder av Søgne Fiskerlag. (Foto: Nicolai Prebensen).
- Det er vurdert at rundt 15 prosent av marint avfall driver i land og blir liggende på strendene, mens 15 prosent flyter rundt i havet.  De resterende 70 prosent havner på havbunnen. Avfallet i havet kommer både fra land og fra skipsfart, fiskefartøyer og fritidsbåter, sier Aamodt.
- Svært positiv
Bård Korsmo (bildet) i Domstein Sjømat på Flekkerøya i Kristiansand tar i mot noe avfall fra fiskerne som lander fangst hos han. Det er stort sett avfall fra driften ombord.
- Vi tar imot, men her snakker vi mest om vanlig husholdningsavfall fra båtene. Det hender det kommer inn avfall som er fisket opp fra havet, men jeg er sikker på at hvis dette organiseres på en slik måte at det ikke byr på arbeidsmessige- eller økonomiske kostnader stiller jeg meg svært positiv til å være med i et slikt prosjekt, sier han.

- Har startet samarbeid
Tom Løchen har i denne sammenhengen en dobbeltrolle, som lokalpolitiker i Søgne Høyre og som ansatt i Norsk Gjenvinning. Selskapet har inngått en samarbeidsavtale med Fjell kommune like utenfor Bergen, der hvalen ble funnet.
- Torsdag kveld var det et folkemøte der oppe og Norsk Gjenvinning er en av flere samarbeidspartnere i en aksjon som har fått navnet «Fra vik til vik, rent hav».
- Dette er veldig nytt, men kommer søpla inn skal vi ta hånd om den, sier Løchen 
(bildet). Han sier at Norsk Gjenvinning her i sør ikke er fremmed for å se nærmere på saken om søpla fra havet.
- Her er det ikke snakk om store kostnader. Litt på sparket kan jeg si at det går an å sette ut containere både på Høllebrygga og på mottaket på Flekkerøya, men her er jeg litt tidlig ute. Når jeg skal snakke som politiker kan jeg love deg at jeg skal ta saken videre med moderpartiet. At en rydding på havbunnen ikke skal utvides finner jeg merkelig. Her samles mange positive krefter og da bør ikke departementet sette en stopper for det, sier han.
Yngvar Monstad i MDG Søgne, sier til N247 at han gjerne vil følge opp denne saken.

- Vinn vinn
- Hvis fiskerne vil ta med seg oppfisket søppel hjem, må jo vi kunne legge til rette for det. Hele saken er jo en vinn vinn sak og til det beste for både miljø og fiskerne selv, sier han.
- Med forsøplingen som pågår og har pågått i mange år, er det jo etterhvert et spørsmål hvor mye havet kan klare å ta imot. Alt som kan avhjelpe situasjonen må vi legge til rette for, avslutter han.
Fishing for litter er en ubetinget suksess i vest og nord.
Flere tonn på en tur
En enkelt tråler som har avtale med Nærings- og fiskeridepartementets Fishing for litter kom nylig inn til Ålesund med mange tonn oppfisket søppel. Fiskefartøyet «Volstad» fylte trålen med mye annet enn fisk i løpet av det fem uker lange toktet på Tromsøflaket. Et kjøleskap var en del av fangsten, skriver TV2 nyhetene på sin hjemmeside.
- Se her! Her er det alt fra kjøleskap til støvsugere. Så er det mye nylon, tau og fiskebruk. Folk hiver alt, sier trålbas Bjørn Bjomberg.
- Det er skremmende hvor mye søppel vi får i trålen. Her er det mye skit både fra oljenæringa, fiskeflåten og folk flest sier Blomberg til TV 2 Nyhetene.
Her kan du lese hele artikkelen: Fisket 48 tonn havsøppel
Sist oppdatert 18.02.2017 klokken 18:21 av Nicolai Prebensen
Resultatet av noen timers arbeid i Lundeelva sist høst. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS