Enige om tvangsbruk i kommunereformen

Publisert

I ett toppmøte om kommune-og regionreformen mandag ble kommunalminister Han Tore Sanner (H), Venstre-leder Trine Skei Grande og Frps leder i kommunalkomiteen, Helge André Sjåstad enige i å slå sammen kommuner mot sin vilje.


Det skriver aftenposten.no mandag kveld.
Dette skal i følge avisen kun gjelde et titalls kommuner. Som N247 skrev før jul hadde Aftenposten etter flere samtaler med sentrale politikere i de fire partiene som står bak kommunereformen (Høyre, Frp, Venstre og KrF) 15 - 20 navngitte kommuner som kunne bli tvangssammenslått. Deriblant Kristiansand, Søgne og Songdalen. 
I ettertid har fire-fem av disse kommunene gått sammen i frivillige sammenslåinger og nå erfarer Aftenposten at et  antall kommuner som blir slått sammen mot sin vilje vil være på mellom 10-15.
KrF
Det har i lengre tider vært tvil om KrF vil trekke seg fra reformen men etter det Aftenposten forstår har KrF satt et slags tak på maksimum 10 tvangssammenslåinger før KrFs signatur er på plass.
Høyre , Frp og Venstre er tydelige på at de absolutt ønsker å ha med seg KrF i sluttprosessen. Avisen skriver at kilder i partiene som i dag har blitt enige sier at hvis KrF selger seg dyrt, er det bedre å sluttføre reformen uten KrF. 
Regjeringspartiene har flertall i Stortinget med Venstre alene.
- Slår sammen der én kommune står i veien
Aftenposten skriver mandag at slik avisen forstår det er det aktuelt for kommunalminister Jan Tore Sanner og regjeringspartiene Høyre og Frp, samt Venstre, å gjennomføre tvang kun i situasjoner der én kommune stiller seg i veien for en sammenslåing som to-tre nabokommuner har sagt ja til – og slik «stiller seg i veien for gode regionale løsninger».
Innvilger skilsmisser
Ap kommunalpolitiske talsperson Helga Pedersen sa mandag til NRK at partiet vil innvilge skilsmisse til eventuelt tvangssammenslåtte kommuner som måtte ønske dette hvis det blir et regjeringsskifte etter Stortingsvalget til høsten.
Tidligere har Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sagt til Aftenposten at alle tvangsvedtak skal reverseres med Ap/Sp i regjering.
Til avisen sier Helga Pedersen at hvis stortingsflertallet vedtar tvangssammenslåinger, og kommunene som er utsatt for tvang tar kontakt og ber om omgjøring, vil det skje.
- Hvis reformen skal være frivillig, og det mener vi, så vil det i en slik situasjon være én kommune som er utsatt for tvang. Så, ja, hvis kommuner i en slik situasjon tar kontakt med oss, vil vi kunne omgjøre en slik sammenslåing, sier hun til Aftenposten.
Leder i kommunalkomiteen Helge André Njåstad(Frp) under en befaring i Søgne tidligere i år. (Foto: Arkiv, Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS