Væren ønsket velkommen

Publisert

Etter en lang høst og en halv vinter i fjellet kom søya (5) og lammet (8 måneder) endelig hjem til Stauslandstunet. Der ble de to gjenforent med resten av saueflokken til familien Abrahamsen torsdag kveld. De to har vært savnet siden tidlig i høst.


Velkomst
Aller mest fornøyd var væren som brukte 15 sekunder på videreføre sine egne gener til nye sauegenerasjoner. Søya sa slettes ikke nei takk.
Historien om de to firbente på avveie er egentlig ganske ufattelig.
Sauebonden Audun Abrahamsen har i mange år hatt noen av sine 247 sauer gående i fjellet rundt Salmeli i nærheten av Knaben. For fire år siden hadde han dem gående på Bortelid, og det var der de to ble funnet torsdag.
Mange søk
Under sankingen sist sommer, klarte ikke Audun å få med seg søya og det unge lammet og har siden vært flere turer i fjellet for å se etter de to. Sauene er sett både på Knaben og i området rundt Bortelid, og hver gang har han «rykket» til fjells for å få de to med seg hjem. Det har aldri lykkes, ikke før en kamerat som selv er sauebonde klarte å ta inn rømlingene torsdag.
- En kamerat av meg som heter Kjell Eiklid, ringte i formiddag og sa at han hadde sett de to sauene, midt i alpinanlegget. Han regnet med at de var mine og sendte ut bikkja slik at de ble stående. Da var det en forholdsvis enkel jobb å få tatt dem inn, sier Audun Abrahamsen til N247 torsdag kveld.
- Men bak dette skjuler det seg en, i alle fall for meg, en ufattelig historie.
- Hardføre
- Jeg har aldri vært redd for at de skulle klare seg. Dette er vel den mest hardføre arten som finnes og tåler det meste. Det er vandringen jeg er mektig imponert over. Vi har fått jevne meldinger om observasjoner både i Bortelid-området og i Knaben-området. Bare det at søya har funnet veien fra Knaben hvor hun ble satt ut i vår og til Bortelid, hvor hun var én sesong for fire år siden, er for meg helt ufattelig. Det er jo som duene, dette, sier han.
Artikkelen fortsetter under bildet.
De to savnede har vandret denne ruten flere ganger. Det er tre mil i luftlinje fra Salmeli til Bortelid. (Illustrasjon: Kystverket/N247).

Tre mil
- Fra Salmeli hvor de ble satt ut i vår, og til Bortelid er det omtrent tre mil i luftlinje og når når jeg i ettertid tenker på i hvilken rekkefølge jeg har fått meldinger om observasjoner, har de rett og slett vandret frem og tilbake flere ganger. Jeg er imponert, sier Abrahamsen.
I gjenforeningsøyeblikket på Stauslandstunet hadde egentlig hele flokken «tatt kvelden» i fjøset. Men da de to bortkomne ble sluppet inn innhegningen bak gården kom alle ut igjen og flokket seg om de savnede familiemedlemmene. Væren var som alt skrevet den aller første som ønsket søya velkommen hjem igjen.
- Lammet skulle vært slaktet i høst, kanskje det er grunnen til at søya ville drøye hjemkomsten til slaktetiden var over, ler Abrahamsen.
Sist oppdatert 19.01.2017 klokken 19:15 av Nicolai Prebensen
De savnede er endelig gjenforent med resten av flokken på Stauslandstunet. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS