I Norgestoppen på effektivitet og teknologi

Publisert

- Kun 16 kommuner har færre årsverk per innbygger enn Søgne, uavhengig av kommunestørrelse og type, sier fagleder Terje Nuland. Han mener kommunens vilje til å være i forkant med å ta i bruk ny teknologi er en viktig årsak til den høye effektiviteten blant kommunenes ansatte.
Torsdag foreleser faglederen for ordførere, rådmenn og andre beslutningstakere om effektivisering og fordeler ved å ta i bruk ny teknologi. Forelesningen er en del av «Digitalisereingsseminar for teknisk sektor» som arrangeres av Telenor og Norkart i Telenors lokaler på Fornebu.
Søgne først ute
- Terje Nuland er invitert som foreleser fordi Søgne kommune var den aller første til å ta i bruk det nyeste systemet for digital lagring av kartdata. I det nye systemet lagres data forløpende i et sentralt system som administreres av Kartverket. Dette vil når det er tatt i bruk alltid vise korrekte oppdaterte data og brukere kan hente ut aktuelle data for sine behov på ett sted uavhengig av hvilken kommune det søkes i. Vegvesenet, offentlige etater og nødetatene er bare noen av de brukerne som nå kan få alle relevante data fra en sentral database, sier styreleder i Norkart Torgeir Algerøy til N247.
- Det er et mål at alle kommuner skal ta systemet i bruk, men Søgne var en forgangskommune som var frampå og ville igang med systemet straks det var klart, sier Algerøy. 
Helt i tetskiktet
- Det stemmer at vi var tidlig ute med denne løsningen, men det gjelder egentlig all bruk av ny teknologi i Søgne kommune. Kommunen ligger i dag helt i toppen når det gjelder årsverk i forhold til antall innbyggere. Vi ligger på 410. plass når det gjelder antall årsverk per innbygger. Det vil si at kun 16 kommuner har færre årsverk per innbygger enn Søgne, uavhengig av kommunestørrelse og type, sier fagleder Terje Nuland.
Han legger til at i teknisk sektor er det i dag ikke flere ansatte enn i 1986, selv om saksmengde og kompleksitet i saksbehandlingen er betydelig økt i disse årene.
Bygget opp gradvis
- I Søgne har vi vært gode til å bygge stein på stein. Dermed har vi unngått de store skippertakene som kan være uoverkommelige for mange. Vi er i dag langt fremme i å ta i bruk ny teknologi og legger stor vekt på dette også fremover. Min rolle i dette seminaret er å si litt om hvor vi står i dag og om veien videre. Søgne regnes som en mellomstor kommune og sammen med meg er en kollega fra Stavanger som ser saken fra en storkommunes synspunkt. 
- Enkelte ordførere og rådmenn blir kanskje litt skremt av digitaliseringstanken. Noe av min rolle er derfor å forklare at dette er veien å gå, ta vekk den digitale frykten og få frem at dette er en kurant vei inn i fremtiden, sier Nuland.
Han understreker at digitalisering ikke bare handler om kart, men også om andre aktuelle kommunale oppgaver og peker på medias behov for innsyn som et område hvor ny teknologi kan forbedre systemer og frigi kapasitet.
Viktig å stedfeste
- Geografiske data er likevel svært viktige i mange sammenhenger. Vi bor alle et sted, Vi arbeider et sted. Vi skal transportere mellom punkter. I offentlig sektor er omtrent 80% av saker geografisk relatert. I tillegg er vi i Norge helt i verdenstoppen i internettbruk. 88% av alle mellom 7 og 79 år bruker daglig internett. Vi må være der og vi må få til gode publikumsløsninger, sier Nuland.
Seminaret på Fornebu er i regi av Telenors «Smart kommune» og streames på nett. Sending går «live» fra klokken 09.00 torsdag 19. januar.
Fagleder i Søgne kommune Terje Nuland foreleser torsdag på Telenors "Smart kommune"-seminar om digitalisering i landets kommuner. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS