Får elever til å digge matte

Publisert

Teknofile Lars Kjetil Sørhus vil lære barn å bruke realfag på en praktisk måte. En kveld i uken samler han elever ved Nygård skole i Søgne til hjernetrim, bygging og programmering.
Lars Kjetil Sørhus' ønske om å starte opp en frivillig og kostnadsfri forening med fokus på teknologi og realfag, sprang ut fra et fem års engasjement i First Lego League, en kunnskapskonkurranse som arrangeres for barn og unge over hele verden. 
Kjedelig
- Matte kan fort bli kjedelig hvis det bare er teoretisk. Du lærer hvordan du regner, men ikke hvorfor. Jeg så at First Lego League var en bra måte å tilegne seg kunnskap på. Konkurransen innbyr til kreativ og strukturert problemløsning, nysgjerrighet, nytenkning, fantasi og samarbeid. Det handler om læring gjennom lek, sier Lars Kjetil, som er pappa til to gutter i barneskolen og ungdomsskolen, samt ei jente på videregående.
For to år siden fikk han sponsormidler til å kjøpe inn 14 Lego Mindstorm-roboter beregnet for undervisningsbruk, og han fikk låne utrangerte bærbare datamaskiner fra et firma. Nygård skole stilte et lokale til disposisjon, og vips – så var Teknofilus en realitet. Foreningens målgruppe er elever i 5. til 7. klasse, der 6. klasse har prioritet.
Skjønner hvorfor man må kjenne pi
- Nå skal dere lære å bygge og programmere, hvilket betyr masse matte, sa jeg til dem første kurskvelden.
- Å nei! Jeg hater matte, svarte en av elevene da.
Neste kurskveld satt eleven og regnet så blekket sprutet. Hun måtte finne ut av hvor mange omdreininger et hjul måtte snurre for at en robot skulle kjøre en meter fram. 
- Gjennom Teknofilus erfarer elevene at når de bruker realfag på en praktisk måte, ja da blir faktisk matte gøy. De skjønner at det er en grunn til at de må kunne regne. Eller sagt på en annen måte, de skjønner hva de trenger pi til, sier Lars Kjetil.  
Han forteller at elevene er lærevillige og flinke, og at de tar ting fort. Sist høst har de blant annet designet, bygget og programmert en robot til å følge en hvit linje på gulvet ved hjelp av en fargesensor. De har brukt ultralydsensor til å måle avstand, og ved kursslutt skal de ha sumobrytekonkurranse for roboter styrt med mobilen. 
- Det er gøy å se hvor stolte og glade elevene blir når de klarer å løse et problem på egenhånd. Og gjør de en feil, spiller det ingen rolle, så lenge de lærer av det, pleier jeg å forklare elevene, sier Lars Kjetil.

Støtte fra LOS Fondet
Han legger til at Teknofilus er en 100 prosent ideell forening, som er avhengig av støtte fra offentlige og private aktører. Jubelen stod derfor i taket da foreningen nylig fikk 10.000 kroner i støtte av LOS Fondet.
- Pengene kommer veldig godt med. De skal brukes til å komplementere utstyr som har manglet. I tillegg ønsker vi å gjøre noe sosialt sammen. Vi har lenge drømt om en tur til Vitensenteret i Arendal, og nå ser altså denne turen ut til å bli en realitet. Dette er vanvittig moro, smiler Lars Kjetil.
Initiativtaker Lars Kjetil Sørhus hjelper Even Hoem, Sebastian Peersen og Stian Knutsen Lunde med å programmere en robot til å løse oppgaver. (Foto: Arnt Roger Janse)
Powered by Labrador CMS