Alf Olav Skeivoll og Jon Kristensen fra Bilen Din viser fram forskjellige antenneløsninger for DAB i bil. (Foto: Jon Aamodt)

Hva med DAB?

  Jon Aamodt
  06. jan 2017
  13:20
- DAB-radio til kjøkkenet var den store slageren før jul. Da var det til tider problemer med å skaffe nok av enkelte modeller, sier Otto Hægeland fra Euronics Søgne.

Det selges fremdeles DAB-radioer i alle varianter, og etter nyttår har etterspørselen etter DAB-utstyr til bil skutt fart. Allerede nå i januar forsvinner FM-radioen i Nordland. I februar følger Trøndelag og Møre og i april stenges FM-senderne i Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland. 

Kjører du en tur til Oslo etter dette, mister du radiosignalene før du er halvveis om du ikke allerede har oppgradert til DAB.

Lokalradioene og NRK junior skal fortsette sendingene på FM båndet noen år til.

21. juni
I juni står Sørlandet for tur sammen med resten av Vestlandet, i september er det Oslo og resten av Østlandet som digitaliseres før de siste FM-senderne stenges i Troms og Finnmark midt i desember 2017.

I følge TV2 Nyhetskanalen er det per i dag kun tre av ti biler som har installert mottaker for DAB-radio. Det betyr at det ruller rundt to millioner biler uten DAB på norske veier når de første FM-senderne slukkes 11. januar.

"Gjør det selv"
- Dette fikser de fleste folk greit selv. Du trenger en adapter til å montere i bilen. Den tar imot DAB-signalene og sender disse videre til bilradioen. Litt arbeid med å montere antenne og «gjemme» ledninger kan det bli, men ikke verre enn at de fleste klarer dette selv, sier Hægeland.

Bilverstedet
- Vi har allerede merket økt etterspørsel etter DAB til bil. Noen har allerede oppgradert den gamle radioen sin eller skiftet, men vi får utrolig mye spørsmål om dette nå, sier Alf Olav Skeivoll som arbeider hos Bilen Din på Linnegrøvan.

Sammen med Jon Kristensen viser han frem forskjellige alternativer som kan benyttes for å kunne fortsette å høre på radio når FM-signalene blir borte.

- Det finnes enkle løsninger som folk kan montere selv. Dette er utstyr til under tusenlappen som koples til bilens lighterutgang og med enkle antenneløsninger. Vi har også mer avanserte adaptere som kan monteres hvor som helst i bilen og styres med en enkel fjernkontroll fra førerplassen. 

Pass på antenneløsning
Alternativet er å bytte hele den gamle radioen med en ny DAB-radio, men det som er viktig uansett løsning er å ha en god og riktig montert antenne som kan ta imot DAB-signalene, sier Kristensen.

Verkstedfolkene har registrert hva som skjer i Nordland få dager før FM-nettet stenges ned der og ser for seg at det kan bli kaotiske tilstander når vi her lokalt må ta i bruk DAB like før ferieutfarten tar til.

Unngå kø før ferien
- Vi ønsker å være i forkant og kunne tilby gode løsninger uten at kundene må vente lenge for å få time. Dessuten ser vi allerede nå at noen av de mest populære modellene kan være vanskelig å levere på kort varsel.

- Lokalt er det allerede nå meget god dekning i NRK's DAB-nett. Fremdeles kan det være noe manglende dekning i tuneller, men ellers opplever jeg lite problemer med dette. Det kommersielle nettet som sender for andre aktører enn NRK har litt dårligere dekning og når jeg kjører innover i landet kan det også være områder hvor signalene faller ut, sier Skeivoll. Han forventer at det meste er på plass innen sommeren og legger også til at han er meget godt fornøyd med kvaliteten på DAB.

- Når du har signal så er det krystallklar lyd i bilradioen, sier han.

Sist oppdatert 06.01.2017 klokken 13:29 av Nicolai Prebensen

En helt ny DAB-mottaker kan være det beste alternativet for god radiomottaking i bil når FM-nettet stenges i 2017. (Foto: Jon Aamodt)

Otto Hægeland fra Euronics Søgne merker stor pågang etter DAB-radio både til hjem og bil. (Foto: Jon Aamodt)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no