- Vi har mange biler i løpet av livet, men kun ett liv

Publisert

Torsdag var det klart for den årlige Nyttårsaksjonen til minne om trafikkofre. Aksjonen ble holdt på Scandic Hotel Dyreparken, hvor rundt 150 mennesker deltok..


Fokus på hardt skadde
I år har Nyttårsaksjonen valgt å ha større fokus på hardt skadde.

- Fokuset har vært på dette tidligere også, men det er gjerne de omkomne som får mer av oppmerksomheten under slike arrangementer. Vi mener det er viktig at vi ikke glemmer de som blir skadet i trafikken, kanskje for livet. Mange som ville omkommet for få år siden, overlever idag på grunn av den store medisinske utviklingen og teknologien i moderne biler. Deres liv endres for godt, og det er en livsvarig tilstand de må lære seg å leve med, forteller rådgiver i Nullvisjonen, Tom Erik Dønnestad til N247 torsdag ettermiddag..

Som et skritt i retning av Nullvisjonens målsetting og visjon har regjeringen satt som et mål at tallet på drepte og hardt skadde i trafikken skal reduseres med en tredjedel innen 2020. Det er et intenst ønske at dette målet skal nås.

- For at dette skal skje må vi ha samspill mellom politikere, veiutbyggere, vegvesen og politi, og vi må ha sikrere biler. Men viktigst av alt, er at vi selv må være villige til å bli flinkere trafikanter. Vår egen atferd har skyld i 70 prosent av ulykkene som skjer på veien våre, sier Dønnestad.

11 lys
Arrangementet startet med musikalsk innslag fra Silje Hrafa, og mens sangene ble spilt, ble det tent elleve lys. Ett for hvert av livene som ble tatt i trafikken i Agderfylkene i 2016.

- Lysene er ikke bare tent for de som ikke er med oss lenger, men også for de som ble hardt skadet i året som gikk. Lyset representerer ett minne, men det er også tent for å gi oss håp, sa konferansier Dag Nordbø i åpningstalen.

Taler til ettertanke
Blant talerne under Nyttårsaksjonen var trafikkskadde Ole Rabbersvik (20) fra Songdalen, som N247 har skrevet om tidligere, stortingsrepresentant og 2. nestleder for Transport- og kommunikasjonskomiteen, Abid Raja, overlege Per Kristian Hyldmo og Tom Erik Dønnestad.

Felles for dem alle var et sterk ønske om at folk må tenke seg om når de ferdes i trafikken, og at det er små endringer i det vi gjør i hverdagen som kan påvirke utfallet av en eventuell trafikkulykke.

Gamle biler utrygge
Rabbersvik, som overholdt alle trafikkregler da han ble utsatt for ulykken, fortalte om viktigheten av å ha en velfungerende bil.

- Om du tenker at du vil spare ti tusen kroner når du kjøper bil, ikke gjør det. Gamle biler er ikke like sikre, og var mye av grunnen til at det gikk så galt med meg. 

- Forskning fra Ullevål Universitetssykehus viser at det går et relativt markant skille på biler og sikkerhet i 2004. De bilene som er eldre er til dels betydelig mindre sikre. Det er også stor forskjell mellom de forskjellige bilmerkene, men mest av alt er det viktig at bilen er i god teknisk stand og ikke har rustskader. 

- Vi har mange biler i løpet av livet, men kun ett liv, sa han.

Stortingsrepresentant Abid Raja roste Rabbersvik for hans foredrag.

- Ole er en inspirasjon til livsglede for oss alle, sa han og la til;

- Trafikkulykker kan virke uvirkelig for mange, men når noen man kjenner først rammes forstår man at det kan skje alle. Vi har ingen å miste, og ingen liv å ødelegge.

Markering på E18
Da foredragene var ferdig, gikk alle samlet ikledd refleksvester og bærende på fakler ut til E18 for å minne trafikkofrene i 2016. Politiet lot bilene på motorveien passere sakte mens arrangementet holdt på.

18 års samarbeid
Nyttårsaksjonen ble torsdag holdt for 18. gang, og er et samarbeid mellom Aust- og Vest-Agder fylkeskommuner, Statens vegvesen, politiet, Trygg Trafikk og biskopen i Agder og Telemark.
Abid Raja roste Ole Rabbersvik i sin tale. (Foto: Amalie Henden)
Powered by Labrador CMS