13 bunge sjøspeidere på første kurskveld på vei mot båtførerprøven og sertifikatet som speidermatros. (Foto: Nicolai Prebensen)

13 sjøspeidere tar "lappen" i vår

  Nicolai Prebensen
  04. jan 2017
  21:47
1. Søgne Sjø er en aktiv gruppe speidere og onsdag kveld benket 13 unge speidere seg i seilerhytta i Høllen for å gå gjennom pensum til båtførerprøven.

- Vi tilbyr dem å ta prøven etter endt kurs. Selve prøven må de selv stå for, men vi tilbyr dem en gjennomgang av hele pensumet slik at de skal kunne ta teoriprøven som båtførerprøven egentlig er. Forskjellen er at vi tar dette adskillig lengre, sier Steinar Monsen i sjøspeidergruppa.

Onsdag underviste han, mens Geir Hamre og Svein Eikeland satt på bakerste benk og «vurderte» undervisningen.

- Mye praksis
- I sjøspeideren har vi et eget system for «førerprøver» til sjøs, og dette kurset fører tilslutt frem til «matroslappen». Den store forskjellen er at vi skal ha mye praksis inntil sertifikatet utstedes. Disse ungdomsskoleelevene skal kunne ta en båt ut og inn til kai, seile på lengre distanser på egenhånd og opptre riktig i en nødsituasjon. I tillegg skal de kunne behandle et mannskap korrekt når det «drar seg litt til», forteller Monsen videre.

Flere av sjøspeiderne skal være med på den store sjøreisen til Speiderlandsleiren 2017 i Bodø, og turen går sjøveien.

Den 20. november skrev vi om turen:
Neste sommer drar 1. Søgne Sjø (sjøspeiderne) til Speiderlandsleiren 2017 i Bodø. Men som de fleste andre ville gjort, tar de ikke luftveien, de seiler.

Det er rundt 900 nautiske mil, én vei, eller nesten til Portugal via den engelske kanal.

- Det er en drøy, men samtidig en fantastisk tur, både for oss ledere og de yngre speiderne, sier Steinar Monsen i speidergruppen.

Øve
Gjennom hele vinteren må vi øve på langturen. Vi skal passere Stadt som i år har hatt 80 stormdøgn, da må vi i alle fall kunne gå over i kuling. Derfor må vi ledere og speidere ut med SS «Nilsen» når det blåser hvitt skum av bølgetoppene her i Søgne-skjærgården. Det er noe vi skal holde på med i hele vinter, sier han.

- Er dette litt galskap?

- Neida, det tar bare litt tid, og vi skal være topptrimmet før vi setter kursen i samlet flokk med mange andre speiderfartøy ut fra Tananger 16. juni. Vi må være i Bodø til åpningen 1. juli og har lagt inn et par uværsdager med landligge. Dessuten er det meldt strålende vær med midnattssol i hele juni, juli og august der oppe, sier speiderlederen optimistisk.

18 unge har meldt seg på
Til nå er det rundt ti båter som skal være med i flotiljen nordover, og hele 18 unge speidere har meldt seg på seilturen. Noen blir med opp og noen blir med ned fra Bodø til Søgne igjen.

- På returen skal speiderne seile uten voksne ombord. Det blir jo en aldri så liten prøvelse, men med skikkelig trening gjennom vinteren er dette problemfritt, fortsetter Monsen.

Første kurskveld
Kveldens kurs var det første i en serie på seks kvelder, og sjøspeiderne skal gjennom alt som fører frem til fritidsbåtfører-sertifikatet.

Sist oppdatert 04.01.2017 klokken 22:24 av Nicolai Prebensen

1. Søgne Sjø's SS "Nilsen" er en av mange båter som sommeren 2017 seiler til Bodø tur-retur for å delta i årets Speiderlandsleir. (Foto: Arkiv, Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no