Mange tok turen opp til Årosveden lørdag ettermiddag. (Foto: Nicolai Prebensen)

Ordførerens nyttårstale på Eidsveden

  Nicolai Prebensen
  31. des. 2016
  17:04
Vi har også spurt ordfører Johnny Greibesland om han skal holde nyttårstale i sin bygd, men han er ikke invitert til dette. Imidlertid ønsker han alle sambygdinger et riktig godt nytt år.

Nyttårstale på Eidsveden
I år er det første gang jeg er så heldig at jeg får være med å markere nyttår her på Eidsveden. Helt siden feiringene på vedene startet cirka ved tusenårsskiftet tror jeg, har jeg stått på den andre siden av kommunen på Årosveden på denne tiden og speidet over mot dere her på Eidsveden. Da var det sannelig på tide at jeg endelig fikk se og oppleve hvordan det ser ut her fra den andre sida. Dette er en fin tradisjon som jeg føler binder hele bygda sammen - fra øst til vest.

Folket på Årosveden speider over til Eidsveden for å se om de kan se fyrverkeriet og motsatt. Jeg håper at været er såpass at vi også i år klarer å se fyrverkeri på den andre veden.

Refleksjoner
Nyttår er tiden for refleksjoner. Både om det som har vært i det gamle året og om det som skal komme i det nye. Et nytt år skaper forventninger og håp om bedre og lysere tider.Mange har håp og forventninger om en bedre verden- eller at det i alle fall skal bli et bedre år i 2017 enn det som var i 2016.

Mange av oss har i år som i fjor, et nyttårsforsett. – Kanskje har du en plan om å starte å trene, slutte å røyke, prøve en ny slankekur, få deg en kjæreste, søke ny jobb osv. Mange har hatt så mange nyttårsforsetter opp igjennom årene at vi likegodt har gitt opp hele nyttårsforsett-greia. Jeg innser for egen del, etter mange år med mer eller mindre mislykkede forsetter, at det å ville få et nytt og bedre liv er krevende å gjennomføre i praksis.

Men, det er ikke alltid de store nyttårsløftene som gir de største endringene i livene våre. Ofte er det de små tingene som kan endre våre vaner og gi bedre livskvalitet. De små løftene og de små oppmuntringene, kan utgjøre den største forskjellen. Og de små tingene man endrer, behøver slettes ikke bestemmes og avgjøres nå i kveld på nyttårsaften.

Hvordan?
Hver dag gir muligheter til nye gode forsetter og forbedringer hvis vi vil. Min oppfordring til oss alle i dag er at hver dag i det nye året må være en ny mulighet til et bittelite «nyttårforsett». Spør deg selv hvordan du kan gjøre dagen i dag litt bedre både for deg selv og ikke minst for andre. Hvordan kan jeg være en bedre venn? Hvordan kan jeg gjøre hverdagen litt bedre for en kollega? – kan jeg for eksempel gi flere komplimenter, gi noen en oppmuntring, invitere noen på middag? Bør jeg besøke noen som trenger det litt oftere?

Flere medier har nå i julehøytiden satt fokus på de som sliter. De som syns julehøytiden er strevsom. Vi leser at det er stadig flere som faller utenfor og føler seg ensomme. Tv2 meldte at så mange som 19% av oss var ensomme i julehøytiden. VG lanserte nylig begrepet " hverdagsensomheten".

Artikkelen fortsetter under bildet.
Store og små tente faklene i bålet til 1. Søgne Sjø som arrangerer markeringen på Årosveden. (Foto: Nicolai Prebensen).

Ansvar
Folk har mange venner på Facebook og mange bekjente, men mange opplever at de har få eller ingen nære gode relasjoner til venner.Vi har alle et ansvar for at de vi omgir oss med føler seg inkludert, verdsatt og respektert. Søgne er en god kommune å bo i og vi har mange gode kvaliteter i et lite samfunn. Likevel kan noen og en hver av oss av og til føle seg utenfor, selv i en kommune som Søgne.

Vi må derfor tørre å stille oss selv noen kritiske spørsmål innimellom: Hvordan inkluderer vi våre nye landsmenn, tilflyttere og andre som av ulike grunner er annerledes eller tenker og tror annerledes enn oss selv? Er vi rause nok til å invitere vår nye muslimske nabo på en kopp te eller kaffe? Tør vi gripe inn når vi ser at noen faller utenfor og er alene? Det er ikke alltid så mye som skal til. Det er så lett å bli revet med av dagliglivets mange gjøremål og stress. Det er lett å bli hengende i vanene og bare være opptatt med sitt eget. Da er det lett å glemme at vi alle kan være med på å forandre verden litt – i alle fall for noen og kanskje allerede i dag. Vi kan alle utgjøre en forskjell i måten vi møter våre medmennesker på. Vi kan alle bli en bedre venn for en til.

- Verdens beste medisin
Det å ha minst en god venn er verdens beste medisin mot ensomhet og forebygger sykdom. Vennskap er et folkehelsetiltak som er kraftig undervurdert, men som ikke kan vedtas eller reguleres. Det begynner rett og slett med deg og meg. Min oppfordring for 2017 er å gå ut i nærområdet, vær en god venn – oppsøk nye mennesker og gjerne de som ikke er helt lik deg selv. Og om noen av oss klarer å inkludere kun en ny person i vennegjengen vår i det nye året, vil Søgne kunne bli en enda mer inkluderende og raus kommune når vi står her igjen i slutten av 2017.

Avslutningsvis vil jeg sitere et dikt om vennskap av Kolbein Falkeid; Det er langt mellom venner:

Det er langt mellom venner. Mellom venner står mange bekjentskaper og mye snakk. Venner ligger som små lysende stuer langt borte i fjellmørket .Du kan ikke ta feil av dem.

Godt nytt år ønskes dere alle.
Astrid Hilde.

Faklene lyste opp stien på veien mot Årosveden lørdag ettermiddag. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no