- Det er faktisk flere måter å hjelpe en "nyttårs-engstelig" hund på, sier veterinær Siv Merete Finstad og hundetrener Tore Lislevand. (Foto: Nicolai Prebensen)

- Du kan hjelpe den firbente nyttårsaften

  Nicolai Prebensen
  31. des. 2017
  11:00
Hvis du har, eller vil unngå å få en urolig og redd hund nyttårsaften får du gode råd i denne artikkelen fra veterinær Siv Merete Finstad og hundetrener Tore Lislevand. Mange hunder, og andre kjæledyr for den slags skyld, har det vondt når rakettene herjer på himmelen rundt midnatt. Artikkelen ble først publisert i forkant av julen 2016.

- Det er mye du kan gjøre for å hjelpe din firbente venn nyttårsaften for å unngå at den blir redd lysblink og lydene fra fyrverkeri, sier veterinær Siv Merete Finstad og hundetrener Tore Lislevand til N247.

- Hva du som eier av hund skal gjøre avhenger av alder, og i hvilken grad hunden er redd. Er det snakk om en valp eller unghund som du ikke vet er skuddredd, er det viktigste å ikke selv være urolig når rakettene går i været. Gjerne sitt og gjesp og lat som om du ikke bryr deg i det hele tatt. Gjerne opphold deg i et rom uten vinduer og sett på litt rolig musikk, sier Finstad som legger til at en hyggelig lek under det verste bråket kan være en god idé.

- Ikke la hunden være alene, sier hun.

- Opptre rolig
- Blir hunden likevel redd er det viktig å fortsette med å opptre helt rolig og avslappet. Ikke trøst, og ikke vis at du synes synd på hunden. I forkant av kvelden er det viktig å gå en lang tur i god tid før det braker løs, og når det nærmer seg midnatt må du ikke gå ut på verandaen for å teste om hunden er skuddredd. Smeller det like ved, kan du risikere at hunden river seg løs og stikker til skogs, det er lite hyggelig en nyttårsaften, sier Lislevand.

Er den unge hunden trygg i bur, kan det være en god løsning å la den ligge der ved siden av sofaen, forteller de to.

- Skal du ha stort selskap eller skal i ett, blir det alltid urolig og da kan det være en idé å ha den på kennel. For all del ikke la den lille ligge hjemme alene, understreker veterinæren.

Mye hjelp å få
Har du en hund som du vet er redd nyttårsaften har det kommet mange effektive hjelpemidler de senere årene. I «gamle dager» ble noen hunder gitt beroligene medikamenter nyttårsaften. Det hjalp ikke hunden, den var like redd, men klarte ikke å bevege seg. For hunden gjorde ikke det situasjonen noe bedre. I dag gir vi angstdempende men det finnes andre og gode alternativer.

- Vi har en CD som spiller av rakettlyder og tordenvær. Det nytter ikke å tilvenne hunden disse lydene nå innen kommende nyttårsaften, men til neste år har du god tid til å gi små doser «fyrverkeri» gjennom hele året. Også da skal man hele tiden opptre rolig og vise at man ikke bryr seg om lydene. Ikke la hunden se at det er du som setter på «fyrverkeriet»>, bruk fjernkontroll, sier Finstad videre.

Beroligende
Kjemiske stoffer finnes også og det er utviklet et feromon som gir en duft som er lik den valpemoren skiller ut for å roe valpene sine. Dette kan fåes i form av en ampull som kobles til en strømkontakt og vil gi en jevn duft i det rommet hund og eier befinner seg. Dette stoffet kan også fåes i et halsbånd som kan brukes ute hvis hunden er engstelig på tur.

- Har du en engstelig eller redd hund, eller er du usikker på om den er det anbefaler jeg en tur innom veterinæren i forkant av nyttårsaften. Det er ikke sikkert du trenger å kjøpe noe som helst, men vi vil gjerne være til hjelp hvis vi kan, sier veterinæren.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Neppe den optimale måten å hjelpe hunden på hvis den er engstelig eller redd nyttårsaften. Valpen "Eevee" (0,5) likte dårlig å ha på øreklokker.

Andre husdyr
Når det gjelder katt eller andre husdyr finnes også hjelpemidler som veterinæren kan fortelle mer om hvis du ønsker hjelp.

Veterinær Finstad og hundetrener Lislevand har en sterk bønn til alle som har husdyr.

Julemat
- Det er alltid lett å være ekstra «snill» i julen, men ikke gi husdyret julemat. Mange sier at deres firbente storkoser seg med julemat, men det er veterinærene som gjennom jula får besøk, eller må på jobb utenom arbeidstid når den firbente kan være ødelagt i tarmsystemet. Det er ikke alltid vi kan rette opp igjen skadene. Spesielt bein etter pinnekjøtt eller annen julemat er svært risikabelt å gi dyrene, sier de to.

- Hold deg til det vanlige foret, formaner de.
Sist oppdatert 31.12.2017 klokken 17:37 av Nicolai Prebensen

- Opptre rolig, og lat som om du ikke bryr deg om fyrverkeriet, sier hundetrener Tore Lislevand. Her med den fem måneder gamle valpen "Eevee" på fanget. (Foto: Nicolai Prebensen)

Veterinær Siv Merete Finstad og valpen "Eevee". (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no