- For meg er straffen livsvarig

Publisert

- En sen kveld for 21 år siden ble jeg drapsmann. Jeg fikk min straff på ett år i fengsel. Hadde fengselsstraffen vært seks år hadde det ikke betydd noe, for meg er straffen livsvarig, og jeg har fortjent det.


Relatert artikkel
 
Ungdomsprosjektet
Dette sa Rohnny Vesterhus fra Lyngdal til de rundt 40 fremmøtte på Nullvisjonens åpne møte på Songdalen rådhus tirsdag kveld. Det to timer lange møtet var en av fire kurskvelder som ungdom frivillig går gjennom i Nullvisjonens Ungdomsprosjekt.

- Livet mitt ble bortkastet, forteller Vesterhus videre.

- Dette sier jeg ikke for at dere skal synes synd på meg, det er det ikke. 

- Jeg forteller dette for at dere unge ikke skal gå gjennom det samme. Tre år på Søgne videregående skole var bortkastet, jeg stod ikke i et eneste fag. Først nå, i godt voksen alder og ved hjelp av familie, har jeg startet på nytt og håper at jeg en dag blir en god lærer. Kvelden jeg ble drapsmann husker jeg frem til bilen havnet utfor veien. Det som skjedde etterpå husker jeg lite av, bortsett fra lyden av helikopter og hjertemaskinen til redningsmannskapene. Det var en uhyggelig pipende lyd, fortsatte Vesterhus overfor en lydhør forsamling.

«Verdensmester»
- Jeg tilbød meg å kjøre noen venner hjem. jeg hadde drukket, og var selvsagt «verdensmester». Jeg hadde jo hatt lappen i litt over ett år. Det var grusvei og jeg mistet kontrollen over bilen. Ingen av oss hadde belte på og jenta i passasjersetet ved siden av meg forsvant ut av frontruta og omkom av skadene hun fikk i møte med fjellbnabben jeg hadde kjørt i.

- På sykehuset neste dag benektet jeg det hele, og det var min far, som ved å be meg trekke opp skjorta, fortalte meg hva som hadde skjedd. Merkene etter bilrattet var svært tydelige på overkroppen min.

- Nok straff
- Hennes familie mente ikke noe om fengselsstraffen jeg fikk, de visste at jeg ville få nok straff. Jeg skjønner nå hva de mente dengang, forteller han stillfarende.

Rohnny Vesterhus har fortalt denne historien de siste 7 - 8 årene utallige ganger til unge sjåfører i håp om at de ikke havner i samme situasjon.

- Kan denne historien forhindre en i å gjøre det samme som jeg gjorde, har jeg oppnådd noe.

- Ta vare på, og pass på hverandre. Ser dere noen av deres venner som tenker på kjøre i ruset tilstand, stopp det umiddelbart, om så du må slå din egen venn ned. Jeg har i ettertid selvsagt håpet at noen hadde stoppet meg, men jeg kunne selvsagt ikke forlange det. Ved å være aktive mot kjøring i påvirket tilstand kan dere redde mer enn et liv, avsluttet Vesterhus.

Fakta Ungdomsprosjektet:
Melder ungdommen seg på prosjektet vil de, hvis de ikke «får oppmerksomhet» fra politiet i tiden avtalen gjelder, få en skikkelig gulrot i form av en gratis tur til Rudskogen motorsportsenter inkludert transport og overnatting. Det blir banekjøring med BMW 325 med noen av landets dyktigste instruktører. Deltakerne må selvsagt ha sertifikat.

I løpet av prosjektperioden skal deltakerne møte på fire obligatoriske ettermiddagssamlinger, inkludert 18pluss-kurs. Samlingene er på ca. 2 timer. 18pluss-kurset varer ca. 4,5 timer og inkluderer både glattkjøring med instruktør, skadestedbehandling og opplevelser i et multimediahus. 18-pluss-kurset kjøres for kursdeltakerne en lørdag i juni. 

I tillegg vil deltakerne få rabatterte premier på egne bilforsikringer.
Sist oppdatert 15.06.2016 klokken 00:03 av Nicolai Prebensen
Rundt 40 mennesker hadde møtt frem til Nullvisjonens åpne dag på rådhuset i Songdalen. Deriblant ordfører Johnny Greibesland som åpnet møtet. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS