Kortreist sprøhet

Publisert

Se et billedgalleri nederst i denne artikkelen.
- Jeg er himla flink, ler Per Try når vi spør hvordan han "kom seg inn" som potetleverandør til merkevaren "Sørlandschips".
- Jeg har investert mye i god kvalitet og de potetene som skal bli knasende sprø i poser ligger på et lager som er spesialtilpasset potetlagring. Her holder jeg fuktigheten oppe via et automatisert system, gradestokken holder seg konstant på 8 grader og derfor skrumper ikke potetene inn ved langtidslagring. Når det blir for tørt trekker systemet inn fuktig luft om natten, og vinduene åpnes og lukkes etter behov, uten at jeg trenger å løfte en finger. Derfor kan jeg levere tilnærmet ferske poteter som er lagret i et halvt år, sier arbeidsmauren fra Stauslandstunet Gård.
- Første gang jeg leverte til Sørlandschips var i 1994 - 95, og utenom et opphold på 4 - 5 år har jeg vært fast leverandør frem til nå. Bedriften spurte den gangen mange produsenter om de kunne levere og i dag er det Jon Eikaas og meg som leverer fast. Rundt 400 tonn i året kommer fra meg. Sørlandschips bruker rundt 12 000 tonn poteter i året. - Fordelen med min produksjon er at de potetene jeg tar opp i september går på spesiallageret, og jeg kan levere på en halvtimes tid hvis de skulle gå tomme der oppe. Sørlandschips har ikke større lagringskapasitet enn til halvannen dagsproduksjon og da er det kjapt for meg eller gårdsgutten Roy Magne Jensen og hive seg på traktoren med noen lass poteter.

Stauslandtunet Gård leverer rundt 600 tonn poteter i året, 400 av dem til chipsproduksjon og 200 til Coop. Produksjonen av tidligpoteter til matvarekjeden er "på vent" grunnet det kalde været og settepotetene ligger derfor klare i "rugekasser" i et annet lager på gården. Den helt perfekte "rugetiden" er 8 uker i 8 graders varme. Allerede St. Hans skal han levere de 200 tonnene til sentrallageret i Sandnes hvor igjen søgnepotetene distribueres til Coop butikker fra Bergen i vest til Trømøya i øst.

- De potetene som nå ligger til "ruging" skal settes på Tangvallslettene så fort som mulig, sier potetbonden som legger til at nettavisen ikke får flere triks om produksjonen.- Noe vil jeg holde for meg selv, ler Per. Han leier jord på 38 gårder i Søgne og produserer også mange andre landbruksprodukter.
Tidlig onsdag morgen ble vi med gårdsgutten Roy Magne Jensen fra Stauslandstunet Gård til Mjåvann Industriområde for å levere til Sørlandschips. I alt skulle 40 tonn leveres denne dagen. Roy Mangne velger å kjøre gamleveien til Brennåsen, for det går ikke fort med John Deere'n langs landeveien. 
Når han skal opp Farvannsbakken går det tungt og han får fort en hale av andre trafikanter etter seg. Men potetene skal frem, og etter innveiing  på vekta til "Avfall Sør" på gjenvinningstasjonen er veien kort opp til produksjonslokalene. Der møter vi teknisk sjef Frode Birkenes som har godord å si om potetproduksjonen i Søgne. - Vi bestreber oss på å få "kortreiste poteter" i produksjonen, men når vi trenger ca. 12 000 tonn i året sier det seg selv at vi må hente også andre steder fra. - Søgnepotetene har lav "feilenhet" på og tørrstoffene er på rundt 25%, sier Birkenes, for dem som forstår seg på slikt (red.anm). 12.000 tonn poteter blir til 20 millioner poser.

Like etter at Roy Magne har tømt lasset, viser Birkenes en pose chips stemplet:
Potetene kommer fra Stauslandstunet Gård, 4640 Søgne. Produsert 03. apr. kl. 08.37. Da var klokken 09.30 og Pers poteter var allerede kommet pose. Roy Magne hadde levert et lass tidligere denne morgenen.
Sist oppdatert 03.04.2013 klokken 19.01 av Nicolai Prebensen
Rugekasser med settepoteter som skal til Coop etter formering i jorda.... (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS