Malermester Bernt Ludvig Daland sier til N247 at han vil fortsette med lærlinger så lenge markedet gir han anledning til det. (Foto: Arkiv, Nicolai Prebensen)

- Lærlinger er en ressurs

  Nicolai Prebensen
  28. nov. 2015
  10:20
Både Christopher Holskog og Bernt Ludvig Daland ser på lærlinger som en ressurs.

Holskog er anleggsleder i maskinentreprenørselskapet Per Try AS har tre lærlinger av i alt 19 ansatte. Daland er eier og daglig leder i Malermester Daland og har ikke mindre enn 3 lærlinger av i alt syv ansatte.


Fremtiden
- Bransjen trenger kvalifisert arbeidskraft og det er fremtiden det gjelder. For oss er alle tre lærlingene et pluss, og de gjør allerede i dag selvstendig arbeide uten at vi trenger å «henge» over dem. Selvfølgelig krever lærlinger oppfølging fra vår side, men er vi nøyaktige i beskrivelsen av jobbene, følger lærlingene opp og leverer et godt arbeide, sier Christopher Holskog.

- Det er viktig at de får lov til å prøve seg. Ungdommene er i opplæring og da må vi regne litt ekstra tid på jobbene. For vår del kan vi ikke se annet enn fordeler ved lærlingeordningen. All oppfølging skjer i samarbeid med Opplæringskontoret for anleggs- og bergverk og vi møtes jevnlig, sier Holskog.

Trues
- Kvalifisert opplæring gjør at faget blir ført videre. Jeg er opptatt av at maleryrket følger en god norsk tradisjon, og spesielt nå da hele denne bransjen trues av arbeidskraft utenfra, sier malermester Daland.

- Normalt er lærlingene to år på skole og to år i bedrift. Jeg kjører et litt annet løp hvor jeg skriver avtaler på tre og fire år. Som mester mener jeg at de som vil bli håndtverkere har bedre av å være i bedrift enn å sitte på skolebenken. Normalt sett er utgiftene med lærlinger lave, og det er fullt mulig å både drive god opplæring, samtidig som dette gir økonomisk gevinst for bedriften, sier han.

- Kommer du til å fortsette med opplæring?

- Vi ser i dag at mange velger å bruke utenlandske foretak når de skal pusse opp. Det synes jeg er trist, fortsetter Daland.

- Det kan bety kroken på døra for flere norske malermestre og dermed vanskeligere for ungdom å få læreplass. Jeg kommer til å fortsette med opplæring så lenge markedet tillater det, og moro er det. Jeg hadde Agders første Norgesmester i malerfaget og da er gevinsten stor ved å drive opplæring. To ganger har jeg opplevd at mine lærlinger har stukket av med tittelen og det er ikke til å stikke under en stol at man blir litt stolt når det skjer, avslutter han.

Anleggsleder Christopher Holskog i Per Try AS mener lærlingene er en ressurs for bedriften. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no