- Tekno Odin har kapasiteten inne

Publisert

Tekno Odin blir et av de største trekkplastrene under årets sommertrav på Sørlandets Travpark. 
- Jeg tror Tekno Odin skal bite godt fra seg, sier kusk og trener Øystein Tjomsland fra Søgne.
Tekno Odin fikk en lang sesong i fjor. Superhesten hadde visse problemer å stri med i forkant av sesongen. I oppkjøringen til NM og sommertravet, hadde Tekno Odin problemer med knærne. Da hesten gikk travet sprintløpene i Stockholm, fungerte ikke hesten ordentlig. Men det ble virkelig orden på det hele etter hvert. Under sommertravet på Sørlandets Travpark, travet Tekno Odin inn til nok en seier, hestens andre NM-seier på rad. Etter NM fortsatte Tekno Odin meget godt og vant en rekke løp. Sesongen ble imidlertid lang. Det var først i slutten av november at hesten travet sitt siste løp.
Etter sesongen kastet Tekno Odin sine øyne på damene. Hesten ble transportert til Stavanger hvor den ble tappet for sperm til de hoppene som skulle betjenes.
Tidenes hurtigste kalblodshest
- Det gjorde at vi kom ikke ordentlig i gang med treningen før i januar. Oppkjøringen til sesongen har derfor vært noe kort. Det har jeg merket på kondisjonen og kapasiteten. I forhold til årene tidligere, har vi i år ligget litt på etterskudd. Tekno Odin begynner å ta seg godt opp, sier Tjomsland.
Et «understatement» vil nok mange si. Faktum er at Tekno Odin nylig travet inn til ny verdensrekord. Med en fenomenal ble Tekno Odin dermed tidenes hurtigste kaldblodshest i Norge. Det til tross for at Tjomsland understreker at den fysiske formen på løpstidspunktet ikke var like god som tidligere år. Man kan da undre seg over hva hestens kapasitet vitterlig blir når toppformen er prikket inn. Kanskje er formen solid innen rekkevidde når sommertravet tar til i midten av juli.
Likevel er Tjomsland klar på at med noe mindre mengdetrening, blir utfordringene større med tanke på kombinasjonen av treningsmengde og restitusjon.
- Men han er i bra form, for all del, smiler Tjomsland.
Godfølelsen
- Vi har ambisjoner frem mot NM. 2.600 meter er en distanse Tekno Odin liker. Så når løpet starter skal vi være med og kjempe og NM-tittelen, sier han videre.
For å stille best mulig forberedt, skal Tekno Odin gå to mellomdistanseløp, først på Leangen i dag, tirsdag, og Jarlsberg 4. juli, slik at hesten har to solide løp i kroppen før NM-løpet på Sørlandets Travpark.
- Så når NM går av stabelen, har nok Tekno Odin godfølelsen inne, sier Tjomsland.
På Solvalla gikk Tekno Odin inn til tiden 1.19.1 etter å ha gått andresporet i store deler av løpet.
- Hadde forholdene vært like optimale som på Sørlandet og hesten hadde fått førstespor, ville hesten ha gått inn til en lav 1.18-tid, selv med voltestart. Det lover godt for løpene utover i sesongen at hesten kan sprinte så godt som den faktisk gjorde på Solvalla, sier han.
Svensk derby
- Hesten har sine beste løp igjen, med blant annet langløpet i NM. Dette og flere andre løp har gode premiesummer. Gode plasseringer i disse gjør jo at driften av stall og bedriften totalt sett blir god, sier Tjomsland.
Tekno Odin er ikke den eneste hesten Team Tjomsland stiller til start med under årets sommertrav. Tangen Piril har vunnet fire av fem løp i år, og skal delta i treårscupen i år. 
Hvilke hester det konkret blir utover dette, blir avgjort kort tid før sommertravet tar til. På fredagen før NM-løpet på Sørlandets Travpark neste dag, deltar Tjomsland under kvalifiseringen til svensk derby i Østersund. Mest sannsynlig kusker Tjomsland under nattravet fredag, før tilbakereisen til Sørlandet og NM-løpet lørdagen.
- Jeg tror det kan bli spennende og gode løp under sommertravet. Flere hester er på vei opp. Nivået er meget bra. Det er bra både for sportens videre utvikling og er med på å stimulere publikumsinteressen ytterligere, sier han.
Aktiv med damene
- Det at Tekno Odin har vært litt aktiv med damene, hva får det å si for formen og psyken til hesten?
- Det har gått bra. Vi har tappet sperm som er blitt frosset ned, så Tekno Odin har ikke bedekt hoppene på naturlig måte. Spermen er blitt brukt til å befrukte rundt en hundre hopper. Det har vi gjort for å skjerme hesten litt, slik at den ikke blir for vill hvis befruktningen hadde skjedd på naturlig måte. Med å tappe sperm blir ikke belastningen så stor som den kunne blitt. Belastningen med å bedekke og kjøre løp samtidig kan bli for stor. En naturlig bedekning er så hard at det kan gå utover både muskelfester og ledd. Ved å gjøre det på den naturlige måten, kunne vi risikert at hesten hadde vært utbrent allerede nå, fremholder han.
- Hvis man ikke tar nok hensyn til hesten under avlsprosessen, kan hesten bli for vill, og vi kan også risikere at den skal være sjefen på haugen og hesten blir stresset. Blir hesten stresset og du får stressymptomer på en hest, kan hesten få for mange røde blodlegemer, det vi kaller tykt blod. Da kan løpskarrieren bli ødelagt, sier han.
- Det at Tekno Odin er blitt tappet i Rogaland, gjør at hesten heller ikke ser noen sammenheng mellom det å bli tappet og selve treningen når hesten kommer tilbake til stallen i Søgne. I praksis betyr det at treningen i Søgne ikke påvirkes, sier Øystein Tjomsland.
Sist oppdatert 03.07.2015 klokken 11.24 av Nicolai Prebensen
Tekno Odin med kusk Øystein Tjomsland blir et av de største trekkplastrene under årets sommertrav. (Foto: Ivar Eidsaa)
Tekno Odin med kusk Øystein Tjomsland blir et av de største trekkplastrene under årets sommertrav. (Foto: Ivar Eidsaa)
Powered by Labrador CMS