Boka om skolehuset omhandler også Knut Walles "Udhavn teater" som i år feirer sitt 15-årsjubileum på Monsøya. (Foto: Arkiv, Nicolai Prebensen)

Historie er historier

  Nicolai Prebensen
  10. juni 2015
  12.13
Av Ingrid Juell Moe
Styret begynte å regne og kom frem til trippel jubileum. Foreningen «Skolehuset» ville bli 25 år og sannelig ville ikke «Udhavn teater» fylle hele 15 år!

Et hus stappende fullt av historier, av minner, av hendelser, av muligheter. Det ble bestemt å lage bok. En redaksjonskomité ble nedsatt med Ivar Kjellevik som redaktør, Britt Pedersen, Peder Johan Pedersen og undertegnede som medlemmer. Men det er rart med det, det er ikke gjort på en femøre og lage bok, så arbeidet ble gjort av den som hadde mest tid.

Historier
Derfor har jeg hatt gleden av å lete frem de utallige historiene. Det enkleste var å spør Jan G. Langfeldt om å skrive husets eldste historie. For et under at man har en person som har forsket og lett frem dokumenter, snakket med folk som ikke lenger lever, og på den måten kunne presentere det historiske huset.

Skolen ble nedlagt i 1963, så flere av dem som var elever i femti og sekstiårene har skrevet ned minner fra skoletiden, alt fra å fiske i friminuttene, bygge båt inne i skolestua, til ordensmann som hadde som oppgave å fyre opp i ovnen om morgenen.

Stor aktivitet
Foreningen «Skolehuset» har etter 25 års virksomhet også en mangfoldig historie å berette. I tillegg til å ta vare på huset har foreningen invitert til utallige møter, seminarer, litteraturarrangementer, dukketeater og kurs. Et lite rom, et klasserom som er for alle har åpnet Hellesund for tusenvis av besøkende, mange skoleklasser og barnehager gjennom disse årene.

Også den årlige basaren har fått sin omtale, til like med emissærer og kåsører som i årtier har formidlet sine budskap. Den mest eminente er Sturla Ertzeid, som på skoletrappa har fortalt historie etter historie fra det huset han ble født i, som sønn av lærer Ole Ertzeid. Og som om ikke det var nok så dukket det opp enda en historieforteller som etablerte seg i huset som var for alle.

15 år
Skuespilleren Knut Walle så mulighetene i et klasserom hvor der var høyt under taket. I 15 år har han gledet befolkningen fra fjern og nær med sitt monologteater og rundt regnet 18 000 publikummere har tatt rutebåten for å går opp steintrappa og inn i en annen verden.

Et hus som er for alle. Ja, men uten rutebåten hadde intet vært mulig. Vi håper på et langt liv videre for hus og båt og nye historier.

ABC
Boka er en ABC inn til de 150 årene til skolehuset. Vel verdt å jobbe med. Vi er stolte. Nå skal skolehusets historie dokumenteres på nett i en splitter ny webside.

Sist oppdatert 10.06.2015 klokken 12.19 av Nicolai Prebensen

Alltid mye mennesker på brygga når basaren arrangeres i juli. (Foto: Arkiv, Nicolai Prebensen)

Basar på skolehuset sommeren 2015. (Foto: Arkiv, Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no