Vil utrede fredningsområder for hummer

Publisert

Skagerakkysten har opplevd en kraftig nedgang i hummerbestanden og i 2006 ble det opprettet fire fredningsområder for hummer, to i Oslofjorden og to i Aust-Agder, skriver saksbehandler Steinar Sunde i saksfremlegget formannskapet i Søgne kommune skal behandle førstkommende onsdag. Det foreslås å igangsette en prosess for å opprette ett eller flere fredningsområder for hummer i Søgne.


Hummereservater
Bakgrunnen er at disse tiltakene har vist seg å være svært effektive for å øke hummerbestanden og nå ønsker Fiskeridirektoratet at samtlige kystkommuner oppretter egne hummerreservater.
I forslaget står det at eventuelle områder må ha egnet habitat i forhold til dybde, bunnforhold og strømforhold og bør ha representative dybder som dekker hummerens livssyklus.
Arealbehovet må sees i sammenheng med kvaliteten på habitatet. Basert på faglige råd, vil arealbehovet være minst 1,5 km2, helst større. Flere av de etablerte fredningsområdene er imidlertid under 1 km2. 
Når det gjelder vurdering av hvilke områder som kan egne seg, har Havforskningsinstituttet opplyst at lokalkunnskap sett opp mot dybdedata etc. vil kunne være tilstrekkelig for å peke ut aktuelle områder. Ev grundige undersøkelser vil medføre betydelige kostnader, står det i saksfremlegget.

Interessegruppe
Videre skriver fagleder miljøvern og landbruk at en arbeidsgruppe bestående av representanter fra ulike interessegrupper under ledelse av arealenheten, trolig vil være formålstjenelig.
Sunde skriver videre:
Hummerfisket i Søgne er aktivt og utbredt. Selv om allemannsretten gjelder også i denne sammenheng er det gjerne slik at de mest ivrige fiskerne benytter de samme fiskeplassene år etter år og enkelte går nærmest i «arv» gjennom generasjoner. Et fredningsområde vil derfor kunne berøre enkeltpersoners interesser. 

Dette kan fort skape en situasjon hvor majoriteten er positiv til et fredningsområde så lenge en selv ikke berøres. På bakgrunn av dette er det også fra faglig hold sagt at det ikke må være et mål å foreslå de beste og mest populære fiskeområdene som fredningsområde.

Man få finne en fornuftig balanse mellom bevaring og bruk. Samtidig må hensikten med et vern, som enkelt sagt er mer og større hummer, flagges høyt.

Et middel for å øke positivitet og lokalt eierforhold er adgangen til å gi representanter fra lokalbefolkningen oppgaven med prøvefiske i fredningsområdet som et viktig ledd i å måle effekten.

Under forutsetning av at forslaget ender opp i et konkret forslag om verneområde, må dette vedtas politisk i kommunestyret. Det må så utarbeides en forskrift som godkjennes av Fiskeridepartementet, avslutter faglederen.
N247 har møtt to ihuga hummerfiskere som har litt forskjellig syn på saken.
Bernt Ludvig Daland og Kjell Thomassen om hummerreservat ii Søgne (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS