Søgnemann til Nepal for å hjelpe

Publisert

- Jeg var i København på en privattur da jordskjelvet i Nepal inntraff, sier Knut Kjørkleiv (38). 


Så kom telefonen fra Oslo.

Responderte med en gang
- Jeg tenkte meg litt om, men svarte positivt mer eller mindre med en gang. Da var det bare å komme seg hjem til Langenesveien for å pakke klær og utstyr, sier Knut Kjørkleiv til N247 på telefon fra Ørebro. Der går han ombord i et fly som skal til Nepal mandag ettermiddag. Sammen med ham reiser et titalls svensker og dansker i samme oppdrag.

Det er ikke første gangen 38-åringen reiser til katastrofeområder rundt i verden. Hele ni større oppdrag har han deltatt i og han var både på Haiti i 2010 da over 230.000 mennesker mistet livet i jordskjelvkatastrofen og på Filippinene da syklonen «Haiyan» tok livet av over 6.000 mennesker i november 2013.
IKT-støtte
Kjørkleiv reiser både for DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) og Røde Kors. Denne gangen rykker han ut for DSB og skal sørge for at redningsmannskapene får den IKT-støtten de trenger for å kunne gjøre en effektiv jobb i katastrofeområdene.
- Det er FN som har bedt om denne hjelpen, sier Stig Rune Pedersen, seniorrådgiver og internasjonal koordinator i DSB/Sivilforsvarsavdelingen.
- Han er denne gangen med i en gruppe som «hjelper hjelperne». Det er et samarbeid mellom flere av de nordiske landene som har respondert på FNs forespørsel. Vi gjør aldri noe før FN spør oss. Når slike katastrofer oppstår er det svært mange organisasjoner og land som sender en mengde av folk og utstyr, men også disse trenger hjelp. Et av våre spesialområder er å sette opp komplette teltleire, noe både Knut og kona Siri Johanne Boye er vel kjent med, sier Pedersen.
- Det er litt av en familie, fortsetter han.
Erfaren og dyktig
- Kona til Knut er Siri Johanne Boye som i september 2014 kom hjem fra Sierra Leone etter å ha hjulpet ebolaofre i flere uker. Om Knut vil jeg gjerne si at han har vært tilknyttet DSBs internasjonale arbeid i flere år og har vært med på en rekke innsatser. Han er både erfaren og dyktig, og DSB er meget godt fornøyd med å kunne sende ham på dette viktige humanitære oppdraget til støtte for FN, sier Pedersen.
- Jeg kom meg hjem fra København og kjørte til Oslo i natt, fortsetter Knut Kjørkleiv. 
- Jeg skal møte svenske og danske kolleger i Ørebro i ettermiddag og derfra blir det enten charter- eller rutefly videre. Dette er noe vi ikke har kontroll på da det er FN som styrer vårt arbeid fra nå av, sier 38-åringen. 
Jobber døgnkontinuerlig i skift
- Når vi kommer ned vil vi drive døgnet rundt på skift med å etablere og holde nødvendige kommunikasjonslinjer og IKT-systemer i drift. Det er svært viktig at disse fungerer i et katastrofeområde slik at hjelpearbeiderne fortløpende får sendt ut rapporter om hvilke behov området trenger, sier Kjørkleiv videre.
- Du skal ikke ha med deg Siri Johanne nedover?
- Nei, det blir for vanskelig. Det skal gjøres arbeid hjemme også, så vi får reise hver for oss, avslutter Knut Kjørkleiv.
N247 vil så godt det lar seg gjøre følge litt av Kjørkleivs nødhjelpsarbeide i Nepal i tiden som kommer.
Sist oppdatert 27.04.2015 klokken 15.18 av Endre Ottem
Knut Kjørkleiv på Haiti i forbindelse med arbeid på Røde Kors sitt feltsykehus etter jordskjelvet i 2010. (Foto: Privat)
Powered by Labrador CMS