Tor Magne Hansen og Petter Kristensen

-Sikker på at han var død

  Nicolai Prebensen
  30. sept. 2015
  15:33
Lørdag 13. oktober 1990 gikk det helt galt for Tor Magne Hansen. Han var 26 år gammel og hadde drevet sitt lille kranbilfirma i to år. Det ble lange arbeidsdager.

«Lånt» bil
Kenneth Holmen takket denne lørdagen ja til å gjøre en jobb for Tor Magne med en frakt til Stavanger. Han satte avsted med den eneste bilen firmaet hadde. T.M. Hansen innehaveren hadde imidlertid flere jobber å gjøre denne lørdagen og «lånte» en kranbil av hans tidligere arbeidsgiver Per Øystein Tversland, som var i ferd med å avvikle sitt selskap. Kranbilen var for salg. Tor Magne spurte aldri om lov.

Sønnen på 2 år ble med faren på jobb og satt godt i barnesetet på motorkassa når lasten ble hentet. Den skulle leveres på Linnegrøvan.

På Tangvall møter de tilfeldigvis mor Lisbeth, og de bestemmer seg for at sønnen har fått nok av lastebilkjøring for den dagen og han blir med moren hjem. Det berget antagelig livet til 2-åringen.

20 minutter senere smeller det.

Tor Magne kjører ned på Linnegrøvan og rigger til krana. Det er spuntvegger som skal leveres. Samtidig er murer Petter Kristensen på nabotomta og rydder litt rundt sine egne lokaler.

26-åringen løfter krana og den treffer høyspentledningen som den gang gikk i luftlinje over industriområdet.

Det smeller og 15.000 volt brenner gjennom Hansen. Gnistene slår ut fra bena til 26-åringen.

Lang tid
Ingen vet, men Petter Kristensen anslår at Tor Magne står fastlåst til kranbilen i tre til fire minutter. Ansatte i e-verket, som det het den gang, sa til VG at linja hadde en spenning på 21.000 volt og de antok at 26-åringen hadde fått rundt 15.000 volt gjennom kroppen.

Til slutt slår sikringene i trafostasjonen ut, og Tor Magne faller sammen. Han har hjertestans.

Etter en kort periode slår sikringene inn igjen og høyspenningen finner en ny bue, gjennom forhjulene på bilen og ned i jorda. Kranbilen tar fyr og styrhuset hvor sønnen satt tyve minutter tidligere, er etter kort tid overtent og brenner helt ut.

I videovinduet forteller Petter Kristensen om hvordan han opplevde situasjonen. Han kom til sekunder etter at 26-åringen ufrivillig ble jordledning for høyspentlinja.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Tor Magne Hansen og Petter Kristensen snakket sammen tidligere i uken om ulykken som nær på kostet livet til den da 26 år gamle Søgne-mannen.

Haukeland
Tor Magne blir tatt hånd om av folk på stedet og ambulanse kommer til. Han blir hurtig fløyet videre fra sykehuset i Kristiansand til Bergen og brannskadeavdelingen på Haukeland sykehus. Der får han allerede samme helg beskjed om at føttene må amputeres på grunn av brannskadene. I tillegg har strømmen brent to store hull i skulderen på 26-åringen slik at skulderbladet er udekket. To fingre er også delvis borte.

Heldigvis klarer legene ved sykehuset å redde bena til Tor Magne og en lang rekonvalesens venter. Han blir på Haukeland i tre måneder. Tor Magne blir erklært arbeidsufør, noe som var et ikke-tema for Søgne-mannen.

Etter ulykken ble det mange og lange år med store smerter og uhyggelig mange arbeidstimer for å holde liv i selskapet. Han har fremdeles plager, særlig i kaldt vær.

- Vi levde fra hånd til munn i mange år, men det gjelder å ikke gi seg. Det var jo ingenting å hente i det offentlige, jeg var jo selvstendig næringsdrivende, sier Tor Magne.

Storbedrift
- Jeg har mange å takke for at selskapet har vokst gjennom årene. En fantastisk familie som har holdt ut, og mange i bygda har stått bak meg gjennom alle disse årene. Det er vanskelig å trekke frem noen spesielle, det blir litt feil, sier han.

T.M. Hansen har i dag 17 ansatte som utgjør 16,5 årsverk og selskapet omsetter for 32 millioner kroner.

Kenneth Holmen har fulgt Tor Magne som en trofast medarbeider i alle årene etter ulykken for 25 år siden.

- Han har vært en bauta. I mange måneder etter ulykken kjørte han alt hva remmer og tøy tålte for å hjelpe av, der jeg lå tilnærmet ubrukelig i sykesenga. Det eneste jeg klarte var å håndskrive fakturaer og snakke i telefonen, sier Tor Magne.

Han får ikke rost Kenneth nok og gir uttrykk for takknemlighet ut over det vanlige overfor den trofaste medarbeideren.

- Ikke så mye å si
- Jeg har ikke så mye å si, sier Kenneth, men han forteller om at han dagen etter ulykken fikk en telefon fra Bergen.

- Tor Magne ringte og fortalte meg hva jeg skulle gjøre mandag. Det var litt overraskende, sier han lavmælt.

- Gjorde jeg det? Jeg var jo delvis i koma i dagevis. I tillegg fikk jeg enorme mengder med smertestillende. Dette husker jeg ingenting av, sier Tor Magne.
Sist oppdatert 06.07.2018 klokken 16:39 av Nicolai Prebensen

Tor Mange Hansen og Kenneth Holmen på arbeidsplassen som de to har bygget opp til en storbedrift etter ulykken for 25 år siden. (Foto: Nicolai Prebensen)

Faksimile av VG 15 oktober 1990. (Foto: Faksimile)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no